Демерджиев: Главният прокурор е бил сам в колата при опита за атентат срещу него

В автомобила, който е бил обект на взривяване, не е имало членове на семейството на главния прокурор. Това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев в рамките на петъчния парламентарен контрол.

„Г-н Гешев е бил сам в автомобила от кортежа, само с охраната на НСО. Второто, което мога да кажа за маршрута е, че това е бил обичаен маршрут, който многократно е ползван от главния прокурор.

По въпроса за нанесените щети, аз лично огледах автомобила. Има незначителни щети по автомобила - дупка във фара и проникване на сачма в него. Видът на взривното устройство не позволява ударната вълна и отломките да проникнат в купето на автомобила. Той е от най-висока степен на сигурност и е много по-защитен от автомобила на президента на републиката.

За израелския експерт - не знам дали е експерт. Изяснява се как е стигнал до местото на произшествието. Знае се, че е бил отведен от следователите. Пристигнал е същия ден на взрива, в какво качество е бил там и какво е правил, трябва да ви отговори прокурор или следовател", заяви Демерджиев.

Семейството, автомобилът, експетът

Досега властите не казваха дали семейството на Гешев е било в автомобила, когато взривно устройство избухна в близост до бронирания джип, с който е пътувал той в района на Самоков, като нито потвърждаваха, нито отричаха.

В деня на случилото се главният прокурор каза пред сайта "Епицентър", че децата му са се изплашили много. Тази версия беше разпространена и от някои медии като безспорна и не беше опровергана до ден днешен.  Ден по-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази съчувствие към семейството на Гешев.

Говорителят на прокуратурата Сийка Милева отказа да отговори на въпроси в тази връзка с аргумента, че това е навлизане в личното пространство на Гешев.

На 2 май, ден след взрива, заместникът на главния прокурор и директор на националното следствие Борислав Сарафов каза, че прокуратурата е потърсила неофициално съдействие от експерт по взривове от Израел, който е потвърдил, че срещу Гешев е извършен опит за покушение. Тогава Сарафов не каза в какво се е изразявало участието му.

В четвъртък Сарафов съобщи, че прокуратурата води разговори с Европол за подпомагане на разследването на взрива.

В публичното пространство до момента нямаше никакви детайли за състоянието на автомобила след случилото се, освен казаното от Сарафов, че взривната вълна е минала покрай предния десен фар на автомобила и предния капак.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини