Слой след слой блестящи одежди: В какво ще е облечен Чарлз III по време на коронацията

Изображение 1 от 2

    След като станаха известни датата, часът и повечето хора в списъка с гости, сега се знае и с какво ще бъде облечен крал Чарлз III на церемонията по коронацията му в събота, пише BBC.

    По време на службата кралят ще облича слой след слой блестящи одежди, някои от които са били изработени за неговия прадядо Джордж V.

    Принц Уилям ще помогне по време на службата, като постави церемониална роба на баща си.

    За коронацията кралят ще носи дълга блестяща връхна дреха от златна коприна, наречена супертуника.

    Робата е създадена за Джордж V през 1911 г. и е носена на последователни коронации, включително от покойната кралица Елизабет II. Тежи около 2 кг, изработена е от плат от злато с избродирани стилизирани арабески и флорални мотиви.

    Върху супертуниката ще има наметало с дължина до пода, наречено императорска мантия, което е изработено за Джордж IV през 1821 г. - тежи 3-4 кг.

    Мантията се закопчава през гърдите със закопчалка със златен орел. Нейният стил, наподобяващ този на облеклото, което носят свещениците, има за цел да символизира божествения характер на кралската власт.

    Изработена от златотъкан плат, тя е украсена с мотиви, сред които хералдическа лилия, както и царски орли и националните флорални емблеми - червено-розови рози, сини магарешки бодили и зелени трилистни детелини.

    Носена е от предишни монарси, включително кралица Елизабет II по време на коронацията ѝ през 1953 г.

    Теглото на церемониалните одежди идва наред с короната, която тежи около 2.23 кг.

    Дрехите обикновено се съхраняват в Лондонската кула и са част от коронационните регалии.

    Традиция е скорошните монарси, включително и Чарлз, да използват повторно вече носени дрехи, но те обикновено ползват нов колан за меч и ръкавица по време на церемонията.

    Но в опит събитието да бъде по-устойчиво кралят е решил да използва повторно колана и ръкавицата, носени от неговия дядо Джордж VI - последният мъж монарх.

    Коланът от 1937 г. е изработен от бродирана златна тъкан и има златна катарама с щамповани национални емблеми.

    По време на инвеститурата той ще бъде поставен около кръста на краля, върху супертуниката, има златна скоба, използвана за кратко прикрепване на украсения със скъпоценни камъни меч, който символизира възможността да се избира между доброто и злото.

    Междувременно коронационната ръкавица ще бъде поставена на дясната ръка на крал Чарлз, докато той държи скиптъра на суверена с кръст по време на церемонията.

    Изработена е от бяла кожа, а големият маншет е избродиран под формата на национални емблеми, включително розата на Тюдорите, магарешки бодил, трилистна детелина, дъбови листа и жълъди.

    Крал Чарлз ще пристигне в Уестминстърското абатство в червената държавна роба на Джордж VI, която ще свали за миропомазването му.

    След това за инвеститурата той ще облече бяла дреха без ръкави и също така ще му бъде дадена дълга, тясна бродирана лента от златна коприна, която минава около раменете.

    В края на службата кралят ще се преоблече в лилавата държавна роба на Джордж VI, за да напусне абатството.

    Източник: dnevnik.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Случаен виц

    Последни новини