МЗ: ТЕЛК да издава решения без да изисква клиничен преглед, въз основа на медицинската документация

ТЕЛК комисиите да издават решения на хората с увреждания без да изискват клиничен преглед и като се основават на наличната медицинска документация и информацията в Националната здравно-информационна система. Това да бъде основното правило за работата на комисиите, предлагат от Министерството на здравеопазването с проект на нормативни промени. Предвижда се броят на тези комисии да се увеличи повече от двойно, а в състава им да участват и лекари, които ръководят структури в дадено лечебно заведение.

Към момента експертните комисии определят намалена работоспособност само по документи в определени случаи, а основното правило е да се изисква съответният човек да мине през клиничен преглед. За да се намали забавянето при издаването на решения, се предлага разпределението на заявленията да става на случаен принцип на територията на цялата страна, а правилото за разглеждане на документи по адреса на човека да се запази само за хората в тежко състояние, за които се налага медицински преглед.

Предвижда се сегашните 70 комисии да бъдат над два пъти повече, като бъдат създадени такива във всички държавни и общински многопрофилни болници и онкологични центрове, а в университетските да има поне по 2 комисии. Предлага се при обжалване пред НЕЛК, тази комисия да връща случая на ТЕЛК само веднъж, а при ново обжалване да го решава по същество.

Срокът за произнасяне на ТЕЛК да бъде съкратен и да се спазва разписаният тримесечен срок от подаването на заявление, предвиждат промените. Според данни за миналата година само една трета от комисиите са се произнесли в срок, а при някои забавянето е продължило 4 години.

Предлага се здравните инспекции да съобщават служебно на хората за нужното редовно преосвидетелстване не по-късно от 4 месеца преди изтичане на актуалното ТЕЛК решение.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини