Роденият в Кърджали проф.д-р Станимир Сираков е фаворит за Балканския оскар по медицина

Проф. д-р Станимир Сираков, който стана  известен с иновативната операция на мозъка на момче през вената на крака му, е сред финалистите за златните статуетки на BALKAN MEDICAL AWARDS 2023. Престижната награда е признание за хуманизма и отговорността на лекари, болници, клиники и екипи от балканските държави, с доказани значими постижения в различни области на медицината.

Церемонията е на 5 май 2023. от 20 часа в ОТО Event Room в хотел Санкт Петербург - Пловдив.

Проф. д-р Сираков е специалист по Образна диагностика и Интервенционална рентгенология с над 10 години опит. През 2009 г. завършва своето образование по медицина към Медицински университет – София, като през 2010 г. е зачислен като лекар-специализант по образна диагностика в УМБАЛ „Св. Иван Рилски" ЕАД.

През 2014 г. след успешно положен държавен изпит придобива специалност по Образна диагностика. През следващата година придобива магистратура здравен мениджмънт.

През 2015 г. проф. д-р Станимир Сираков придобива образователна и научна степен „доктор" след успешна защита на дисертационен труд на тема „Ендоваскуларна емболизация на мозъчни АВМ" към Медицински университет – София. През същата година придобива и ниво професионална квалификация „Интервенционална рентгенология".

Проф. д-р Сираков е специализирал интервенционална неврорентгенология във водещи западноевропейски центрове в Щутгарт, Париж, Лимонж, Ниш (Сърбия), и др. През 2018 г. след спечелен конкурс е назначен на академична длъжност към Катедра по образна диагностика при Медицински факултет на Медицински университет - София, а от 2022 г. е и професор към същата катедра.

От 2018 г. проф. Сираков е началник на Сектор Интервенционална рентгенология към Отделението по образна диагностика в УМБАЛ „Свети Иван Рилски" – София. Натрупаният опит му позволява да обособи единственият в България Референтен център за лечение на мозъчно-съдови заболявания и да утвърди ендоваскуларния метод като водещ и първи метод на избор при пациенти с този вид патология.

През 2020 г. той успешно преминава изпит за придобиването на европейска диплома по интервенционална неврорентгенология присъждана от Европейската асоциация по неврорентгенология (ESNR).

Д-р Сираков е единствения българин с диплома от Европейския борд по Невроинтервенции и е 37-мият специалист по невроинтервенции в световен мащаб..

Faktor.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини