Първото заседание на парламента продължава идната сряда

Депутатите подновиха заседанието си, което вчера беше прекъснато, след като не успяха да изберат председател на 49-ото Народно събрание (НС).

Продължаваме заседанието от вчера, заяви водещият Вежди Рашидов. И попита дали има и други номинации за председател на парламента. След като такива не бяха издигнати, Рашидов съобщи, че ще продължат заседанието след Великден, в сряда, 19 април, от 10:00 часа. При тази патова ситуация няма какво друго да направим, каза той.

Вчера, в първия пленарен ден на новото Народно събрание депутатите се разпуснаха, без да изберат председател. Първото заседание обаче официално не е приключило. 

Росен Желязков, номиниран от  ПГ на ГЕРБ-СДС,  събра 79 гласа в подкрепа,  8 депутати гласуваха "против", а 144 -  "въздържал се".  "За" бяха от  ГЕРБ-СДС и "Има такъв народ". " Възраждане"  гласуваха "против" и "въздържал се".  "Продължаваме промяната - Демократична България", "БСП за България"  и ДПС се въздържаха.

Втората кандидатура - на Петър Петров  от "Възраждане", получи 37 гласа "за",  88 народни представители бяха "против", а 39 се въздържаха, с което и тя беше отхвърлена.

След като ситуацията наподоби сценария от предишния парламент, когато изборът на председател бе затруднен и наложи редица почивки и консултации, Асен Василев от "Продължаваме промяната - Демократична България" предложи практикувано в Европа решение, според което председателят на парламента се избира на ротационен принцип. Неговият вариант на предложението е на всеки два месеца освен председател, парламентът да избира и оглавяващия правната комисия.

Очаква се днес да има нова среща между представители на парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България“, на която да бъде излъчена контактна група между двете политически сили. Нейната задача ще е да определи важните законодателни приоритети.

Вчера, след първата им среща, Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС анонсира, че ще бъдат инициирани работни групи в търсене на  консенсус между всички парламентарни политически сили за приоритетните законодателни инициативи в новото НС.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ух
    Уха
    1 0
    17:17, 14 апр 2023
    1 ден работят 6 почиват , долни политици .
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини