В Нидерландия Макрон отново призова за по-значителен суверенитет на Европа

При посещението си в Нидерландия днес френският президент Еманюел Макрон поднови призива си за по-голям суверенитет на Европа. В очакваната с нетърпение реч Макрон каза, че както пандемията от коронавируса, така и войната в Украйна са показали ясно, че Европа трябва да намали своите зависимости, за да запази идентичността си, предаде ДПА.

"Пандемията и войната просто ни тласнаха в ситуация да открием, че трябва да намалим своите зависимости, ако искаме да запазим европейската идентичност", каза Макрон по време на реч, произнесена в Хага.

"Това означава, че трябва да можем да избираме своите партньори и да определяме собствената си съдба, а не да бъдем, бих казал, просто свидетели на драматичното развитие на този свят", каза френският президент.

Това може да стане "чрез сътрудничество в съответствие с нашия дух на откритост и партньорство", допълни той.

Изявленията на Макрон по време на двудневното му държавно посещение в Нидерландия идват на фона на остри критики към негови изказвани отпреди дни за отношенията на Европа с Китай, Тайван и САЩ.

Миналата седмица Макрон каза, че Европа трябва да избягва въвличането си в конфликта между Китай и Тайван и вместо това да се превърне в трета страна между Китай и САЩ, най-важният съюзник на Тайван.

Пекин твърди, че Тайван, самоуправляваща се демокрация, е част от неговата територия, въпреки че от 1949 г. насам Тайпе има независимо правителство.

Напрежението в Тайванския проток нараства след срещата на тайванския президент с американски конгресмени в Калифорния, тъй като Пекин се стреми да изолира Тайван в международен план.

В днешната си реч Макрон също така подкрепи по-силна и по-решителна европейска индустриална политика, насочена към стимулиране на европейското производство и намаляване на търговската зависимост от други части на света.

"САЩ имат (индустриална политика - бел. ред.) и я укрепват, Китай има своя", каза Макрон. "Нуждаем се от европейска такава", добави той.

Френският президент изтъкна, че ЕС до голяма степен се е освободил от своята енергийна зависимост от Русия след руското нахлуване в Украйна и каза, че Европа трябва да продължи по този път.

"Трябва да изградим нова стратегия, която все повече да намалява нашите зависимости и да изгражда по-голям суверенитет в областта на енергетиката", каза Макрон.

В началото речта му бе прекъсната от демонстранти, предадоха журналисти от Франс прес.

"Какво е френската демокрация?", "Споразумението за климата не се спазва" и "Вие имате милиони демонстранти по улиците", викаха демонстрантите, прекъсвайки встъпителните думи на френския лидер.

Участници в протестната акция държаха плакати, на които на английски пишеше: "Президент на насилието и лицемерието".

"Много е важно да има социален дебат", каза Макрон в момента, в който успя да си върне думата.

"Мога да отговоря на всички въпроси, свързани с това, което обсъждаме във Франция", изтъкна президентът.

"В момента, в който кажете обаче "след като не съм съгласен с приетия закон и с хората, заемащи изборни длъжности, то мога да си правя всичко, което поискам", излагате демокрацията на опасност, каза още Макрон.

Макрон и първата дама Брижит пристигнаха в Нидерландия по-рано днес за първото официално държавно посещение на френски президент в Нидерландия от 23 години насам. Двойката беше посрещната от нидерландския крал Вилем-Александър и съпругата му Максима в Амстердам.

Пристигането на френския президент в Амстердам беше съпроводено от салют от 42 оръдия на френски и нидерландски военни кораби.

Програмата на Макрон днес включваше поднасяне на венец пред Националния мемориал на жертвите от войната в Амстердам.

По-късно френският държавен глава посети в Хага, за да се срещне с лидерите на двете камари на нидерландския парламент, а тази вечер се връща в Амстердам за гала вечеря в Кралския дворец.

За втория ден от посещението му са планирани двустранни правителствени консултации.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини