ГЕРБ запазват мълчание, "Продължаваме промяната“ и БСП с първи коментари след изборите

Без официален коментар от ГЕРБ-СДС, след вота за 49-ия парламент, мина и днешният ден. Все пак и ГЕРБ-СДС, и "Продължаваме промяната (ПП) - Демократична България (ДБ)“ вече провеждат своите вътрешнопартийна разговори и анализи. БСП даде пресконференция, на която изложи изводите си от отминалите избори и бъдещите си намерения. 

Вчера и днес в централата на ГЕРБ вървят регулярни срещи, на които се обсъжда текущата ситуация, обясниха от пресцентъра на партията. Но и днес, както и в изборната нощ, официални коментари за вота и намеренията нямаше. На журналистите, чакащи в сградата, където е офисът на политическата сила, бе обяснено, че първо трябва Централната избирателна комисия (ЦИК) да обяви официално окончателните резултати, преди да има каквито и да е коментари.

Според данните на сайта на ЦИК от обработени 100% от протоколите на секционните избирателни комисии в районните избирателни комисии в България, първа политическа сила е коалицията ГЕРБ-СДС с 669 361 гласа или 26,51%, следвана от коалицията ПП – ДБ с 619 592 гласа или 24,54%. 

"Продължаваме промяната – Демократична България“ също водят активни разговори, стана ясно от съобщение на пресцентъра на коалицията. Ръководните им органи обсъждат какви да са следващите действия, се казва в информацията.  

Лаконичен коментар дойде от съпредседателя на ПП Асен Василев след заседание на на Националния съвет (НС) на политическата сила. По думите му те няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ или с участието на ГЕРБ. НС е дал мандат на Изпълнителния съвет да излъчи представители, които да водят разговори по политики с всички парламентарно представени партии, каза още той.

Ние ясно обещахме на нашите гласоподаватели един нормален европейски живот, което включва честни и свободни избори, заяви другият съпредседател на партията Кирил Петков.

На фона на мълчанието на ГЕРБ-СДС и пестеливото изявление на съпредседателите на ПП от БСП представиха пред медиите анализа си на изборите. 

След заседание на Изпълнителното бюро, лидерът на социалистите Корнелия Нинова обобщи, че "планът за убийството на БСП“ този път се е провалил. От БСП констатират, че са запазили приблизително резултата от предишните избори в една много сложна ситуация, но, все пак, БСП не са доволни от тези девет процента, които са получили. Ще работим оттук нататък за повишаване на резултата, като този път анализът ни ще е различен, ще го направим област по област, увери Нинова.  

Не мисля, че въпросът за смяна на ръководството стои отново за 128-и път в последните седем години, заяви тя в отговор на въпрос. 

Нинова коментира също, че не за първи се случва да се създава партия-двойник на БСП в последните две години. По думите ѝ този път тази "гъба-двойник" е била коалицията „Левицата!“. Лидерът на социалистите смята също, че кампанията срещу БСП е била „планирана, организирана, подплатена с много финанси“, с подкрепата на служебния кабинет, на областни управители, назначени от президента Радев, и държавни служители.

По-рано днес в Пловдив президентът Румен Радев призова партиите да не губят нито ден и изрази очакване, че те вече водят диалог в търсене на устойчива формула за съставяне на редовен кабинет. 

Според него първостепенна задачи на политическите сили в Народното събрание е да дадат отговор на наболелите финансови въпроси, като приемат държавния бюджет и законите по Плана за възстановяване и устойчивост. Пред тях стои решаването на изключително сложно уравнение, след като в предизборните си кампании са се обявили против промяна на данъците, за увеличение на разходите и в същото време за запазване на 3% дефицит в бюджета, посочи държавният глава.

Радев уточни, че в момента, в който изтече законово установената процедура и ЦИК обяви поименния състав на Народното събрание, веднага ще издаде указ за свикването му в първия възможен момент.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини