Интернет се нуждае от структурна промяна

Наличните интернет адреси ще свършат през 2011 година, освен ако доставчиците не приемат нов стандарт заизползването им. Онлайн трафикът продължава да се увеличава с плашеща скорост, незасегнат от глобалната рецесия, и търснето на нови уеб-адреси за всевъзможни устройства ще продължава да расте, предупреждава technewsworld.com, цитиран от technews.bg.

За уеб-трафиkа няма криза, ни рецесия

Интернет трафикът продължава да нараства въпреки икономическата рецесия, за която всички говорят. Компютърните специалисти обаче са на мнение, че мрежата няма да смогне да се разраства безкрайно, освен ако доставчиците на свързаност не предприемат скорошни стъпки за “ъпгрейд” на фундаменталната структура на нета. Това е становището на Института по електрически и електронни инженерни науки в Хонолулу.

Все повече и повече устройства ще се свързват към глобалната мрежа с всеки следващ ден. Говорим си за интелигентни автомобили, за хладилници и печки, които могат да подават заявки онлайн какви продукти да им се доставят от близките супермаркети – все планове и проекции, които звучат прекрасно, но всички тези устройства ще имат нужда от собствени уеб-адреси. Интернетът на бъдещето не е само мечта. Но всяка джаджа в тази бъдеща реалност ще трябва да може да си комуникира със света и ще има нужда от своя си уеб-адрес.

И така, уеб-трафикът нараства средно с по 75% годишно през последните 7 години. Това увеличение изобщо няма тенденция да се забавя заради кризата или други подобни фактори.

Неотдавна беше създадена технологията "Ipv6", която има за цел да замени сега действащата “Ipv4”, на която разчитат повечето устройства с онлайн-свързаност. Никой обаче не бърза да се насочи към “Ipv6”. По-малко от 1% от устройствата по света ползват Ipv6 в днешно време, сочи Technewsworld.com.

Освен че ще позволи на интернет да расте, IPv6 обещава да осигури и редица нови функции от гледна точка на мултимедийно съдържание и сигурност.

Недостиг на уеб-адреси


Броят на старите интернет адреси ще се изчерпи около 2011 година, прогнозират учени и анализатори. Повечето потребители изобщо няма да усетят някаква разлика по време на прехода. Интернет доставчиците обаче трябва да побързат с промяната.

“Менталният проблем за хората е, че смятат, че интернетът с IPv4 такъв, какъвто си го знаем, ще продължи да работи. Но той не може да расте повече, - коментира Тони Хил, президент на Интернет Общество Австралия. - Освен ако не почувстват острата нужда от разрастването, те няма да усетят проблема”.

Уеб-бизнесът и правителствата трябва да направят прехода сега, а не да чакат последния момент, казва Алън Уинери, главен интернет инженер в университета в Хавай. “Но със седене и приказки това няма да стане”, добавя той.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини