Галъп: ПП-ДБ с минимална преднина пред ГЕРБ-СДС, неяснота и за третата сила

Ако изборите бяха в началото на март, резултатът вероятно щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат почти идентична подкрепа с 27,2% и 26,6%, ДПС и "Възраждане" са другата двойка със сходни резултати и биха оспорвали третото място, съответно с 13,4% и 12,3%. Със 7,3% БСП е на петото място.

В битка за възможност за прескачане на бариерата са "пакетирани" "Български възход" с 3,7%, "Има такъв народ" – с 3,4% и "Левицата" – с 3,2%.

Данните са от изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ за Българското национално радио (БНР), показващо нагласите на старта на кампанията. Кампанията обаче тепърва се проявява и на числата към този момент следва, както винаги, да се гледа като на моментна снимка на декларативните нагласи, а не като на прогноза. При близки стойности, колебания в активността, политическа криза и т.н., възможни са динамични развития, включително в последния момент.

Със сигурност са казали, че ще гласуват 40,6%. Това предполага активност, близка до тази от предходните избори, доколкото и в предишните избори декларативните нива на активност към този етап бяха подобни, но и тук кампанията ще бъде решаваща и тепърва ще се разбере процентът на база формалните избирателни списъци.

4,4% от заявилите, че ще гласуват, биха предпочели „Не подкрепям никого“, ако изборите бяха днес.

Изследването на "Галъп" е проведено между 24 февруари и 3 март 2023 г. сред 1008 души по метода "лице в лице" с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  И
  И
  12 -2
  21:26, 10 мар 2023
  Сега избори, след 6 месеца пак и така занапред , цирк да е .
 • 2
  Ан
  Анадол Широкогащов
  12 -2
  10:17, 11 мар 2023
  Бе с много хора контактувам ма не познавам никой който да е гласувал за първите и вторите.Май софтуера се пипа доста
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини