Учен съживи древен "зомби вирус" и той може да заразява

Учен предупреждава, че хората трябва да внимават с древните "зомби вируси"“, които могат да се събудят отново, когато арктическата вечна замръзналост се топи.

Жан-Мишел Клавери, професор по медицина и геномика в Медицинския факултет на Екс-Марсилия в Марсилия, и неговият екип успяха да съживят вирус, който е прекарал 48 500 години във вечната замръзналост.

Изследване, публикувано от Клавери и неговия екип през февруари, показва, че редица древни вируси са открити в проби от сибирска вечна замръзналост, и те могат да заразят амеба.

Най-старият от вирусните щамове е на почти 48 500 години.

Той от проба на дъното на подземно езеро. Пробите, взети от стомаха на останки от вълнест мамут, са много по-млади - на възраст 27 000 години.

Клаверо каза пред CNN, че обществеността трябва да е наясно, че древните вируси могат да представляват сериозен риск за съвременното общество.

"Ние разглеждаме тези вируси, заразяващи амеба, като едни от всички други възможни вируси, които могат да бъдат във вечната замръзналост", каза Клавери.

"Наблюдаме следи от много, много, много други вируси, така че знаем, че са там. Не знаем със сигурност дали са все още живи. Но нашите разсъждения са, че ако вирусите по амебите са все още живи, няма причината, поради която другите вируси да не са все още живи и способни да заразят собствените си приемници."

Клавери предупреди, че с изменението на климата се повишава рискът зомби вируси да причинят проблем.

"Рискът непременно ще се увеличи в контекста на глобалното затопляне, при което размразяването на вечната замръзналост ще продължи да се ускорява и повече хора ще населят Арктика в резултат на индустриални начинания."

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини