Прокуратурата повдигна обвинение на Велико Желев за изнудване и побой

Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на арестувания снощи изпълнителен директор на "Хидрострой" Велико Желев за изнудване, придружено с побой.

На 24 февруари 2023 г. строителният предприемач се е опитал да принуди служителя си Б. А. чрез удари по лицето и тялото да подпише записи на заповеди и разходни ордери за 68 000 лв., съобщиха от държавното обвинение. Това е станало в офиса на компанията на столичния бул. "Цар Освободител". Престъпленията са извършени от "повече от две лица", съобщават от обвинението.

По-рано през деня зам. районният прокурор на София Борислав Георгиев обясни, че става дума за двама съучастници на Желев, които МВР издирва.

Утре съдът трябва да прецени дали на Велико Желев да бъде наложен постоянен арест. 

Прокурор Борислав Георгиев съобщи още, че за момента няма данни за нарушения, свързани със строителството.

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев обаче настоя прокуратурата да търси връзка между проверките на автомагистрала "Хемус" и производството за принуда срещу Велико Желев.

"При една от проверките на лотовете 5, 7, 8 и 9 на магистрала "Хемус" бе установено, че има авансово плащане за малко над 48 млн. лева за дружеството, за което говорим и сега", каза министърът. По думите му това днес е било спестено от прокуратурата.

"Не е лошо тя да търси връзка между двете производства. В края на декември миналата година ГДБОП са предали материали на прокуратурата. Оттук насетне за мен е важно да се види дали има връзка със ситуацията, която сега се огласи и образуваното производство за принуда и авансовото плащане от малко над 48 млн. лева по отношение на един от лотовете на "Хемус", каза Демерджиев. Той заяви, че ако има такава връзка, прокуратурата трябва да обясни каква е точно и да информира обществеността.

Той зададе и въпрос, свързан с това какво се случва с материалите, касаещи трите лота - 7, 8 и 9 на автомагистрала "Хемус", тъй като всички са изработени и предадени в прокуратурата. "Очаквам прокуратурата да извърши всички необходими действия по всички производства, касаещи "Хемус", и не само по тях. Общественото внимание тук е особено голямо и очаквам прокуратурата да си свърши работата", каза Демерджиев. 

Министърът коментира още, че по производството за принуда е установено, че има бит човек. По думите му прокуратурата трябва да обясни при какви обстоятелства се е случило. "Доколкото ми е известно този човек е дал показания. Събрани са и други материали. Работата на прокуратурата е да каже какво е бил принуждаван този човек да прави. Доста оскъдна е информацията, която се поднесе днес. Когато има принуда, нормално е да се каже в какво се е изразила тази принуда. Знаете, че много щедро се оповестяват някои производства с детайли. Тук поне да се даде основна информация", каза Демерджиев.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини