Сламени хора: Сандов предупреди за преплитания между държавата и фирми замърсители

В сферата на компаниите - тежки замърсители, често има преплитания, при които хора, работили в контролните органи, преминават на работа към компаниите. Това коментира пред бТВ бившият министър на околната среда Борислав Сандов.

Той беше поканен да коментира разследването на Европейската прокуратура, която проверява дали вредните емисии в 9 компании са били прикривани. "Частно дружество, което отговаря за проверката на емисиите на парникови газове на топлоелектрическите централи и топлофикациите в България, е разследвано за предполагаеми злоупотреби от Европрокуратурата.

Сандов каза, че бивш началник на отдел в Изпълнителната агенция по околна среда, отговаряла за предаването на тези данни към Европейската агенция по околна среда, вече е лице за контакти на фирмата, която е трябвало да провери дали емисиите са отчетени правилно. Собственикът на компанията пък най-вероятно бил "сламен човек", защото трудно можело да се предположи, че 27-годишен мъж би успял да се сдобие бързо с толкова много договори.

Друг пример за подобно преплитане, който Сандов даде, е с бивш директор на районната инспекция по околната среда в Стара Загора, който вече е главен еколог на ТЕЦ "Брикел", за проверките на който е отговарял като държавен служител.

Сандов каза още, че данните, подавани от дружествата към Комисията за енергийно и водно регулиране за произведения ток драстично се различават от данните, подавани към Изпълнителната агенция по околна среда за произведени емисии. Същото показа и доклад на "За Земята". По думите на Сандов това означава, че тези предприятия горят само слама, а в същия момент къде отиват въглищата, които се купуват от тези оператори.

Той изрази надежда, че след приключването на разследването на Европейската прокуратура няма да има само санкции, свързани с нарушенията, а ще бъдат потърсени и пропуснати ползи, защото са крити емисии за десетки милиони.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини