Засади дърво - 13 500 дръвчета ще бъдат раздадени безплатно в региона

Групата Гората.бг ще раздаде безплатно 13 500 плодни, медоносни и горски дръвчета на хората от Хасково, Димитровград и региона, тази събота, 4 март. Фиданките ще бъдат раздавани директно на всеки желаещ. Подаряването на дръвчетата ще бъде на Площад "Свобода" в Хасково от 14:30 часа.

Това ще бъде една добра възможност всеки от нас да засади нови дръвчета в двора, пред къщата или блока си. Дърветата са белите дробове на планетата и на нашите градове. Засадените дървета ще имат нужда и от грижи, трябва да бъдат поливани в периода докато станат здрави и силни, след което те ще ни се отблагодаряват с по-чист въздух и сянка през летните месеци.

Всеки желаещ ще може да се сдобие с неопределен брой дръвчета, които да засади и отгледа. Ще се подаряват плодни дръвчета - сливи (жълта афъзка), дюли, ябълки (подложка), махалебка (дива череша), зарзала (кайсия), питомен кестен, както и червен дъб, цер, явори, люляци, златен дъжд, акация и др.

Организаторите заявяват, че с тази инициатива заедно ще се доближим до целта на групата да бъдат засадени 3 милиона дървета в България (вече са засадени 2.25 милиона). С тази кампания региона ще стане по-зелен, красив и чист. Ще се помогне и на пчелите с медоносни дървета, на хората и животните с плодни. На Земята, с всяко дърво!

От групата заявяват, че повечето фиданки (млади дръвчета) са 40-130 см., оптимални за прихващане и лесни за засаждане, като има и такива до 2 метра. Сливите (жълта афъзка), дюлите, зарзалите са директно плододаващи, ябълките и черешите НЕ са облагородени (подложни са) и следва да се облагородят/ашладисат. Размерите варират.

Апелират към хората, които ще идат да се сдобият с дръвчета да си носят използвани, но здрави найлонови пликове/малки чували, така допълнително ще се помогнете на природата и ще се запазят дръвчетата.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини