Британският посланик: В ръцете на малцина корумпирани потъва трудно изкараното от българите

Много дълго време от българския народ се краде имущество, активи и българският народ е лишен от онова, което му е необходимо за социално-икономическо развитие. Това обяви пред бТВ британският посланик в България Роб Диксън по повод новите санкции на САЩ и Великобритания по глобалния закон "Магнитски".

"Първата жертва на корупцията в България са българските граждани, които виждат трудно изкараното от тях имущество, средства и ресурси да потъват в ръцете на едно малцинство корумпирани. Корупцията се отразява на функционирането на институциите, на общественото доверие и отваря вратите за намеса от враждебни държави", загатна посланикът за намесата на Русия в България.

Отбеляза, че британските власти подчертават сериозността на корупционните действия, извършени от санкционираните в петък (10 февруари) от САЩ по закона "Магнитски" Владислав Горанов, Румен Овчаров, Николай Малинов, Иван Генов и Александър Николов "за тяхното широко участие в корупционна дейност в България". Великобритания обяви налагането на санкции срещу Делян Пеевски, Илко Желязков и Васил Божков, които бяха санкционирани от САЩ още през 2020 г.

По думите на Диксън Великобритания за първи път определя лица от Европа като рискови за тежка корупция. "Това доказва нашата решимост да се борим с корупцията по цял свят, независимо къде по света", увери дипломатът.

Посочи, че наложените от Великобритания санкции са в съгласие с американските им партньори. Мерките ще прекратят достъпа на Пеевски, Божков и Желязков до британската финансова система. Те няма да могат да търгуват, да извършват стопанска, икономическа дейност в нашата страна, със субекти, регистрирани в нашата страна, обясни Диксън и допълни, че тримата нямат да могат да влизат в Обединеното кралство, дори и транзитно.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Случаен виц

Последни новини