Две партии обжалват в Конституционния съд освобождаването на шефа на Сметната палата

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" обжалват пред Конституционния съд освобождаването на председателя на Сметната палата Цветан Цветков. Той беше освободен скоростно на 20 януари по инициатива на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход", като липсваха мотиви при внасянето на предложението по темата.

Надежда Йорданова от "Демократична България" и Никола Минчев от "Продължаваме промяната" определиха освобождаването на Цветков като политическа саморазправа. "Видяхме, че председателят на Сметната палата беше освободен изцяло с политически аргументи, в пълно нарушение на Закона за Сметната палата и конституцията", каза Йорданова.

"Причината за освобождаването на Цветан Цветков е, че той не се включи в хора на ГЕРБ и ДПС по темата "Нексо", а напротив - отстояваше независимостта на своята институция", добави Никола Минчев.

ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход" поискаха смяна на председателя на Сметната палата ден след изслушване на Цветков в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Тогава Цветков на няколко пъти обяви, че институцията, на която е начело, няма правомощия да прави проверки на дарителите на партиите с изключение на това дали размерът на сумата е реалистичен спрямо декларираните доходи.

Привържениците на отстраняването на Цветков неведнъж са казвали, че той е с изтекъл мандат. Според Йорданова обаче това не е аргумент, защото за смяната му би следвало да се задейства процедура с критерии и време за кандидати за нов председател. Вместо това освобождаването на Цветков беше направено за ден.

"Това, че е с изтекъл мандат, е легитимно основание да се започне нова процедура по избор на председател на Сметната палата, впрочем и на заместници, и на членове, които също са с изтекъл мандат, но не просто да бъде освободен предсрочно", каза Никола Минчев.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини