Обединението на ПП и ДБ: Няколко варианта за редене на листи, общото име е под въпрос

След като националните органи на "Демократична България" и "Продължаваме промяната" дадоха зелена светлина за общо явяване на изборите, пред формациите се появиха редица въпроси - как ще се редят листите, ще има ли ново име, ще се стъпи ли на коалиционно споразумение.

Към момента въпросите са повече от отговорите, тъй като все още няма преговорни екипи от двете групи, които да решат спорните теми, а време няма. Причината - в средата на февруари, след две седмици, ще изтече срокът за регистрация за предстоящите предсрочни парламентарни избори. До този момент ПП и ДБ трябва да са решили всички въпроси около обединението, а след това да тръгнат и на предизборна кампания.

"Демократична България" настоява за коалиционно споразумение, което да регламентира отношенията между двете формации, както в предизборния период, така и в 49-ото НС. В него трябва да е разписан механизмът за вземане на решения, принципът за редене на листите, както и ключовите приоритети, които ще следват двете формации.

Представители на ДБ, с които OFFNews разговаря, са категорични, че идентичността на партиите трябва да личи в името на коалицията. Към момента идеята е двете имена да се запазят и така да се явят на изборите. В интервю за БНР Никола Минчев от ПП пък предложи друг вариант - общо ново име, а всички партии от коалицията да бъдат изредени в скоби. Източници на OFFNews от "Продължаваме промяната" коментират, че въпросът ще се реши в идните дни. Според тях има и логика от запазване на имената от гледна точка на различните политически програми.

Предстои да се определи и механизмът за редене на листите. Публично до момента от ПП заговориха за приобщаването на граждански организации. Идеята на формацията на Кирил Петков и Асен Василев е да се заложи на познати, местни лица. От ДБ обаче са на мнение, че водачите трябва да са лидерите, за да се знае кой носи политическата отговорност. В редица медийни изяви както от ПП, така и от ДБ са категорични, че листите няма да са препъникамъкът за обединението.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини