"Продължаваме Промяната" и "Демократична България" обжалват в Конституционния съд промените в Изборния кодекс

„Продължаваме Промяната“ (ПП) и „Демократична България“ ще внесат в петък конституционна жалба в Конституционния съд (КС) във връзка с промени в Изборния кодекс.

В последния пленарен ден за 2022 г., когато беше преодоляно президентското вето върху промени в ИК, от ДБ заявиха, че ще направят опит да сезират КС. За жалба в КС са необходими подписите на една пета от народните представители, т.е. 48 депутати, затова от ДБ се обърнаха към бившия си коалиционен партньор „Продължаваме Промяната“.

Една от промените, която се очаква да обжалват двете формации, е връщането на възможността да се гласува и с хартиена бюлетина, освен с машина. Според депутати от двете партии Изборният кодекс бе прекроен от ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП при множество нарушения на Правилника за организацията и дейността на НС. Нарушената процедура е един от възможните мотиви за обжалване на превръщането на машините за гласуване в принтери за бюлетини.

"Продължаваме промяната" обсъжда предизборна коалиция с "Демократична България"

“Продължаваме промяната” (ПП) обсъжда съвместно явяване на предсрочните парламентарни избори с “Демократична България” и други организации и партии, с които има “обща визия за България”. Това каза пред журналисти в в парламента съпредседателят на ПП Асен Василев.

“Работим заедно с “Демократична България” доста активно, така че да се случи обединение не само с тях, а и с всички други граждански организации, партии, с които имаме обща визия за България – как да стане една съвременна, европейска държава, в която всички ние искаме и се гордеем да живеем”, каза Василев, цитиран от БТА.

Василев поясни, че това обединение според него трябва да бъде под формата на предварително подписано коалиционно споразумение.

Съпредседателят на “Демократична България” (ДБ) Христо Иванов каза, че целта на разговорите с ПП е да се види възможно ли е да се направи “конструкция, която да отговори на въпроса как ще се управлява страната, как ще се реформира”.

“Ние ще търсим оптималния вариант [...] да формираме предизборни, следизборни конфигурации, които могат да дадат ясна перспектива, опция на българските граждани да гласуват за управление и то не какво да е, а демократично, реформаторско”, каза Иванов, цитиран от БТА.

Преди изборите през октомври ДБ предложи общо явяване, но тогава ПП отказа.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини