Няма иск срещу болницата за разменените бебета

За момента няма заведени искове срещу САГБАЛ „Шейново“ по казуса с разменените бебета. Това каза в предаването „Денят започва“ на БНТ Стоян Стойков – адвокат на една от потърпевшите двойки родители. Семейството има предявени претенции към болница „Шейново“ и се очаква отговорът на лечебното заведение, обясни той. Стойков отбеляза, че разследването на прокуратурата продължава.

През вчерашния ден се чух с родителите, които аз представлявам. Детето е добре, свиква с родителите си, майката свиква с детето, обясни адвокат Стойков.

Той разказа как се е стигнало до развръзката. На първо място изчакахме да излезе експертизата от Националния институт по криминалистика, която доказа по безспорен начин, че нещата са се случили по време на изписването на АГ „Шейново“. Оттам нататък се свързах с адвоката на отсрещната страна, колегата откликна и беше въпрос на време, защото за цялата тази стъпка трябваше да подготвим и двете семейства, обясни адвокатът.

Това е специфичен подход, който приложихме, за да можем по някакъв начин да достигнем първо до съзнанието на клиентите си, после и до сърцето. Децата са на четири месеца. Съдебните искове щяха да продължат минимум от три до шест месеца, а ако една от страните решеше да не съдейства, можеше да стигнат година-две, коментира Стойков. По думите му казусът е разрешен по най-правилния вариант в този момент, с всички последствия, които може да има.

Бебетата бяха върнати при биологичните им родители на 13 януари. Случаят стана медийно известен през декември. Тогава от болницата оповестиха, че една от майките е потърсила неонатолог от лечебното заведение, след като се e усъмнила, че отглежданото от нея бебе е нейното биологично. На 9 януари от Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ съобщиха, че по случая в „Шейново“ е констатиран неосъществен достатъчен контрол на различни нива. Ден по-късно изпълнителният директор на акушеро-гинекологичната болница д-р Румен Велев информира, че на базата на вътрешна проверка в болницата вече има наложени три дисциплинарни наказания заради случая с разменените бебета. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини