Докладът за Gemcorp: Кирил Петков e подписал набързо и без проверка от ДАНС

Парламентът обсъжда Доклада за дейността на Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от правителството с министър-председател Кирил Петков и проект на решение по доклада. Дебатът се предава пряко по БНТ и БНР. Някои от членовете на временната комисия са изразили несъгласие с доклада или са отказали да го съгласуват.

В проекторешението към него се предлага докладът да бъде изпратен на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и на Министерския съвет (МС) за запознаване и предприемане на действия в рамките на компетенциите им. 

Според изводите в доклада, с подписания меморандум, определен като необвързващ, са поети ангажименти, с които се дава възможност на фирмите, страна по него, да придобиват информация, да изразяват становища и де факто да имат съществена роля при определяне посоката на развитие на стратегическия за българската икономика и националната сигурност сектор енергетика. По този начин са създадени потенциални условия за настъпване на риск за енергийната, респективно националната сигурност на България.  

В доклада се посочва още, че клауза в меморандума дава възможност на някоя от фирмите да предяви претенция към България в следващите две години, независимо че са предприети действия за неговото прекратяване. Видно от гореизложеното, лицата, подготвили и подписали меморандума, не са защитили в максимална степен финансовите и имуществените интереси на българската страна, се казва още в документа.  

Министър-председателят Кирил Петков в периода 13.12.2021 г. - 02.08.2022 г. не е възлагал проверки на компаниите, с които е подписан меморандумът, на ДАНС преди или след подписването му. От издаването на доклада на ДАНС на 20.04.2022 г. относно сключването на меморандума, въпреки констатациите в него, три месеца не са били предприети действия от тогавашния министър-председател Кирил Петков за неговото прекратяване. Едва на 20.07.2022 г. Петков внася доклада на ДАНС за разглеждане от МС и се взима решение за неговото прекратяване, пише още в доклада.

Според документа, министърът на енергетиката в правителството "Петков" е създал условия след решението на МС за прекратяване на меморандума неговото действие да продължи, като вместо да изпрати едностранно 30-дневно предизвестие за прекратяване на меморандума, е изпратил писмо, с което предлага прекратяване по взаимно съгласие на страните. Меморандумът не е бил прекратен до 28.11.2022 г., посочва още временната комисия. 

Подписването на Меморандума между България, представлявана от Министерството на енергетиката, и фирмите Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation, без да е информирана ДАНС и без да е изискана проверка относно собствеността, статуса и капиталите на тези фирми, излага на риск енергийната, респективно националната сигурност на страната, особено предвид новите данни, изнесени от ДАНС на закрито заседание на 29 ноември 2022 г., е заключението в доклада на временната комисия.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ге
    ГЕРПС
    3 -1
    14:27, 5 яну 2023
    Гражданите за европеско развитие на "правата и свободите" са за зариване! Живи!
  • 2
    Si
    Sila
    1 0
    05:53, 6 яну 2023
    Наглост и безхаберие
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини