Поптодорова: България изпуска шансове да заяви позиция спрямо Русия

Имаме две еднакво важни цели и предизвикателства, едното е физическата сигурност, гаранциите за живота на Христо Грозев, другото е политическата част. България не се възползва от този драматичен и добър момент да заяви политическа позиция. Тя отсъства.

Така коментира казусът с издирвания от Русия български журналист Елена Поптодорова, вицепрезидент на Атлантическия клуб в България, пред БНТ.

По думите й Президентството е отправило едно много сдържано и премерено съобщение, в което няма политическа оценка. Едва на четвъртия ден чухме и правителството, когато вече положението стана неудържимо, допълва още тя. Да не се използва възможността България да заяви политическа позиция е един изтърван шанс, убедена е Поптодорова.

Единствено чрез ярки личности като Христо Грозев България може да изпъкне, а ние се отказваме да се ползваме от такава сила на личността, добави вицепрезидентът на Атлантическия клуб в България.

Рискът за живота му е реален. Основателно е да се тревожим за него и за здравето му, посочва още тя.

Необходимо е да се свика Консултативен съвет, който да работи и да взима решения само по отношенията с Русия, смята Поптодорова и допълни, че последния път когато български политически институции и партии са се занимавали с въпросите по този начин е било преди 25 години.

Много бавно, като покана за бал бе поканена Елеонора Митрофанова на среща в МВнР. Тя имаше достатъчно време да поиска отговори от своето Външно министерство за въпросите, които тя ще бъде питана, заяви Поптодорова и каза да не чакаме отговори от руска страна по случая Христо Грозев.

Няма причина да бъде отзовавана Митрофанова, изолацията на посолството е много по-ефективна, отколкото отзоваването й в случая, посочи вицепрезидентът на Атлантическия клуб в България.

По отношение на решението да дадем оръжия на Украйна, Поптодорова заяви, че важни и чувствителни решения като това се взима "твърде малко и твърде късно".

Нашата реакция по въпроса със забраната за изучаване на български език в Русия се залепи за казуса Христо Грозев, посочи Поптодорова, като смята, че те трябва да бъдат отделни.

Темата за езика трябваше да се води от Министерството на образованието много по-рано и да бъдат ангажирани нашите дипломатически представителства. Трябваше да поставят въпроса пред съответното външно министерство. Трябва да се постави тезата, че щом русия забранява изучаването на български език, тогава и ние ще забраним изучаването на руски език в България, допълни още Елена Поптодорова.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини