Вълшебни герои от приказките представят българските носии за малките кърджалийчета

Изображение 1 от 5

    Вълшебни герои от приказките представят българските носии за малките кърджалийчета. Етнографското богатство на България е показано по един неповторим начин в изложба в Регионалния исторически музей в Кърджали. Кукли облечени в народни носии от всички етнографски области привличат вниманието на децата на Кърджали. Те са изработени от Албена Попова. Тя принадлежи към националната общност от майстори на кукли. Води курс по изготвяне на кукли в народни носии в НЧ”Обединение 1913”по българо-нидерландски проект.

      Албена Попова сподели за Кърджали бг вести, че изготвила куклите за изложбата в рамките на 10 дни.Изработила ги е от съвременни материали.Носиите са стилизирани.Използвани са сатенени дантели,ленти,шевици.Шити са от вълнени и памучни платове.Албена Попова е насърчавана от секретаря на НЧ”Обединение 1913”Камелия Чолакова и своите близки.Попова каза още,че най-харесвания от децата персонаж е този на Кума Лиса.

      Албена Попова сподели, че куклите се опитват да ни върнат по родните места. Те ни впечатляват с богатството на българското културно наследство.

      Изложбата бе открита от директора на Регионалния исторически музей Даниела Коджаманова.

     Деца от 1 а клас от Основно училище „Св.св.Кирил и Методий”рецитираха стихове и пяха коледни песни.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини