Днес е Денят на св.великомъченица Екатерина, покровителка на майчинството и децата

Изображение 1 от 6
    Покровителката на майчинството и плодовитостта, пазителката на децата от болести, почитат днес християните. На 24 -и ноември църквата отбелязва св.великомъченица Екатерина.

    В единствената обител в региона на Хасково, която носи името на светицата- параклиса в болницата в Димитровград “Св.Екатерина“, архиерейският наместник на Хасковска духовна околия отец Георги Тодев отслужи празничната литургия. По традицията на днешния ден беше раздаден постен фасулен курбан.

    Миряните палят свещи в храма пред светия лик на Екатерина с молитва към нея да им донесе здраве и да ги закриля.

    Екатерина е била една от най-образованите жени за времето си. В християнската вяра е посветена от отшелник.

    Главен символ на света Екатерина е колелото с шипове, което е известно като "Колелото на Екатерина". Когато се опитват да я върнат към езичеството, пратениците на император Максимиан, всъщност успяват да бъдат убедени от нея и привлечени към християнската вяра. Към последователите на християнството се присъединява дори и съпругата на императора. Тогава Екатерина е осъдена на мъчителна смърт разпъване на колело. То обаче се разпаднало, щом Екатерина го докоснала. Озверен от чудото императорът наредил на палачите да я обезглавят.

    В обичаите на българите денят, посветен на светицата, се тачи като Екатерининден. У нас почитта към нея е свързана с лечителските й способности при лекуване на болестите бяс и шарка.

    Традициите повеляват на 24-и ноември стопанката на къщата да замеси нечетен брой питки -7 или 9 и да ги ошари с вретено. Ако има малки деца в къщата, тя раздава хлебчетата на пътници и с благопожелания пресича пътя на болестите към дома си.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини