Уникален ремонт е извършен на ВЕЦ "Цанков камък" според енергийният министър

Изображение 1 от 4

    Служебният министър на енергетиката Росен Христов изненадващо инспектира ВЕЦ "Цанков камък", която отново заработи след успешно приключен авариен ремонт. Причината за аварията, според министъра е вероятно проектантски дефект, който е бил отстранен. Изключването на централата по никакъв начин не се е отразило на енергийната система на страната. ВЕЦ "Цанков камък" е аварийна мощност и се използва в пиково натоварване и когато цената на тока е по-висока, така че да може да се генерира максимална печалба, каза министърът.

    "Поводът наистина е успешно приключилия авариен ремонт на съоръжението за аварийно спиране на водата. Табла с размери 2 метра на 6 метра с близо 1 метър дебелина се откъсва и през водопровода, който е с дължина повече от половин километър, е стигнала до разклонението, където влиза водата в турбините. Този ремонт е неочакван, тъй като живота на това съоръжение се очаква да е 25-30 години, то никога не е използвано, тъй като е аварийно", каза пред журналисти Христов. И допълни, че „Операцията по отстраняването на дефекта и възстановяването на съоръжението е на практика безпрецедентна.
    Това е уникално изпълнена операция под ръководството на екипа на ВЕЦ-а, с участието на професионални алпинисти и фирма, която се занимава с транспортиране на такива нестандартни обекти. По обратния път, включително и по 90 метра вертикален участък, тази 7 тона и половина табла беше изтеглена и обратно монтирана в съоръжението. Такава авария не се е случвала никъде и стандартните методи за отстраняване с нарязване на таблата биха отнели няколко месеца работа и много пари за ремонт. А с този иновативен подход, за няколко седмици, изцяло дело на български инженери и енергетици, успяхме с около 5 пъти по-ниски разходи и в пъти по-кратки разходи да отстраним аварията и да възстановим работата на ВЕЦ-а. Като нямаме допуснати загуби, водата се натрупва, електроцентралата се използва в пиково натоварване, през периода на ремонт такива нужди не е имало и не се е отразило на енергийната система на страната“.

    Министър Христов специално благодари на екипа участвал в ремонта и призова депутатите от „Да, България“ публично да се извинят на колегите от енергетиката.

    Пред журналисти той коментира и темата за меморандума с „Джемкорп“.

    „Наистина в подписването на този договор има много неизвестни и със сигурност много нарушения. Нашите анализи показват, че е подписан без всякакво съгласуване, което обикновено се прави в такива процеси. Такива меморандуми и договори минават на съгласуване през повечето министерства, включително външно министерство и министерство на финансите, след което биват одобрявани на Министерски съвет (МС), където се взема решение да се упълномощи министъра на енергетиката да приключи преговорите и да подпише такъв меморандум. В този случай тази процедура напълно не е спазена. Дори юристите на Министерството на енергетиката, юридическия отдел, са научили за меморандума от медиите. Дори не са били информирани, че такова нещо се подготвя. Подписан е от Александър Николов, бившият министър на енергетиката, както всички знаете публично, в присъствието на Кирил Петков. След нашумелия скандал и вземането на решение и отчет на ДАНС, че този меморандум не е в интерес, е прието решение на оперативно съвещание на МС за прекратяването му. Като това се оказа също, че не е изпълнено, тъй като този меморандум все още е в сила. Тъй като това, което бившият министър е направил, е да изпрати едно писмо с искане за двустранно споразумение и прекратяване, според един от членовете на договора, вместо да го прекрати едностранно, което е предвидена процедура по друг член. Де факто като няма отговор от ответната страна и подписано споразумение този меморандум все още е в сила. Ние го прекратихме едностранно, но докато не изтече този едномесечен срок, който е предвиден в този член, фактически меморандума е в сила и няма какво повече да направим. Тоест тук е нарушено и решението на МС за прекратяването му “, коментира Христов.

     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини