ПГ на ГЕРБ-СДС се срещна с депутати от „Възраждане“

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС се срещна с депутати от „Възраждане“ като част от серията срещи в търсене на по-широки мнозинства и базов консенсус. В началото на срещата Десислава Атанасова, председател на ПГ ГЕРБ-СДС, заяви, че предлага разговор за „търсене на базов консенсус“ по дневния ред на българския парламент. 

Това е свързано тясно със законодателната програма на парламента и възможността за формиране на по-широки мнозинства по различни законодателни предложения, без значение от коя парламентарна група произлизат, добави Атанасова. 

Тя посочи, че един от важните политически закони, които предстои да се обсъждат в парламента, е Законът за удължаване на държавния бюджет. Всички ние си даваме сметка, че решенията, които би следвало да вземем по отношение на удължаване на срока на действие на закона за държавния бюджет за 2022 г. ще засегнат всички български граждани, без значение избиратели на коя политическа партия са те, коментира Атанасова. Тя добави, че не бива да се очаква, че популизмът няма да вземе връх в бъдещи дебати. 

Петър Петров посочи, че от „Възраждане“ винаги са се отзовавали на покани за срещи, отправени от другите парламентарни групи по важни и съществени теми на НС и на българското общество. На такава среща се отзовахме и в рамките на 47-ия парламент, когато се обсъждаше внасянето на вот на недоверие към правителството, именно тежък и важен обществен въпрос, който целеше тогава да прекрати начина на управление на държавата, който се оказа и все повече се оказва, че не е бил правилен и не е бил в услуга на българските граждани, коментира депутатът. „Възраждане“ сме в позиция да обсъждаме и да търсим консенсус по различни законодателни предложения и по важната тема, засягаща закона за удължаване на закона за държавния бюджет, заяви Петров. 

По време на срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с европейските фондове и програми, Плана за възстановяване и устойчивост и предвидената декарбонизация, социална политика. 

Деница Сачева от ГЕРБ-СДС представи приоритетите в социалната сфера. Тя припомни, че плащанията по Плана за възстановяване и устойчивост са свързани с мащабна реформа на системата за социално подпомагане и създаването на Кодекс за социална подкрепа.  По думите на Сачева удължителният закон за бюджета включва 12 процента увеличение на пенсиите от 1 юли 2023 г. и почти 22 процента увеличение на социалните плащания след увеличението линията на бедност на 504 лв. от 1 януари.  Сачева отбеляза, че големите дебати ще са около минималната работна заплата. Подкрепяме това, че тя трябва да бъде увеличена, но не в толкова широка стъпка от 110 лв., каквато предлагат различните политически партии, обясни Сачева. Тя констатира, че пенсионният модел в България е застрашен сериозно, след всичко случило се и непрекъснато и механично увеличение на пенсиите и апелира за надпартиен политически консенсус за промените в него.

Костадин Ангелов коментира предложенията на ГЕРБ-СДС в сферата на здравеопазването. Той обяви, че акцент в програмата им е профилактиката и извършване на национален скрининг. Обмисляме създаването на агенция, която да ръководи, контролира и организира национален скрининг по отношение на българските деца, добави депутатът. Друг акцент е отделянето на средства в бюджета на Министерство на здравеопазването за 30 мобилни екипа, които да осигурят качествени здравни грижи там, където те липсват. 

Кирил Ананиев заяви, че ПГ ГЕРБ-СДС подкрепя внасянето на удължителен закон, където се запазват разпоредбите от 2022 г.  От предходните разговори установихме, че с предложенията на ПП, дефицитът на държавата за следващата година трябва да бъде 8,7 процента, а предложенията на "БСП за България" отиват на 9,4 процента дефицит, което е изключително неразумно, посочи Ананиев. 

Десислава Атанасова заяви, че ще инициира в съгласие с останалите председатели на парламентарни групи в консенсус да се внесат видовете процедури и проектите на решения за попълването на парламентарните квоти във ВСС и Конституционния съд.  Тя съобщи, че предлагат концепция за нова наказателна политика,  която въвежда най-добрите европейски практики. Подкрепяме изработването на нов Наказателен кодекс, каза тя и добави като абсолютен акцент борбата с пияни и дрогирани шофьори.

Петър Петров от "Възраждане" от своя страна отбеляза, че вече са внесли подобни законодателни промени и напомни, че една от основните функции на българската държава е социалната.  Безспорно е, че държавата трябва да има нисък бюджетен дефицит, каза Петров, след което се ангажира с балансирани бюджетни предложения. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини