Служители на ЮЦДП-Смолян продължават да се борят с огнената стихия, преминала от Гърция

    Бушуващият от две седмици пожар на територията на Република Гърция, на 02.11.2022г. премина на наша територия в района на връх Вейката - най-южната точка на България. Теренът на пожара е трудно достъпен в пресечена гориста местност, попадаща в защитена местност „Гюмюрджински снежник“. Защитената територия е обявена със Заповед № РД-153 от 21.02.2003 г. на Министерството на околната среда и водите (обнародвана в бр. 36/2003 г. на Държавен вестник) и има за цел да бъдат запазени първични яворови, букови и буково-елови гори на възраст над 150 години, като има и единични дървета, които вероятно са много по-стари -  300 - 400 години.
    Предвид статута на тази територия, в района не са предвиждани горскостопански дейности и построените в миналото пътища не са поддържани.  Всичко това създава трудности при достъпа на хора и противопожарна техника до района на пожара. Фронтът на пожара се движи в три направления - връх Кремен, връх Вейката и връх Ючбунар. Основно пожарът е низов, като гори дебелия слой шума от листа на широколистни видове, която на места е с дебелина над 1 метър.
    На база използвана информация от Европейската информационна система за горски пожари към момента пожара обхваща повече от 3 квадратни километра ( или 300 ха или 3000 дка) и е с периметър около 9 километра, но ситуацията е динамична и бързо променяща се.
    От няколко дни в борбата с огнената стихия участват от 50 до 100 човека (горски служители, пожарникари, доброволци и др.) на терен ежедневно, като вече се включи и хеликоптер на военновъздушните сили - Ми-17. Създадена е организация и на терен вече има над 6 багера (от тях 4 броя собственост на ЮЦДП и поделенията му), които създават минерализовани ивици и разширяват пътищата за осигуряване на достъп на хора и техника до фронта на пожара. През нощта се оставят дежурни служители, които ограничават появата на нови огнища.
    В борбата с огнената стихия се включват служители от всички области от териториалния обхват на ЮЦДП, гр.Смолян – Област Кърджали, Пазарджик, Пловдив и Смолян.  На помощ на ДГС Кирково най – дейно участие вземат колегите, които са  в близост до стопанството – ДГС Ардино, ДГС Момчилград, ДГС Крумовград, ДГС Златоград, ДЛС Женда, но има и по от далече – ДГС Смолян, ДГС Смилян, ДГС Славейно, ДГС Първомай, ДДС Асеновград, ДГС Пловдив и др.
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини