Бюджетната комисия в парламента одобри проекта за покупка на още осем изтребителя F-16

Бюджетната комисия в парламента одобри проекта за покупка на още осем изтребителя F-16. Цената им е 1,3 милиарда долара, но ще ги плащаме на траншове. Министърът на отбраната Димитър Стоянов обясни, че доставката се очаква през 2027 година.

Предвидено е разсрочено плащане на договора за период от 10 години, уточни пред депутатите министърът.

Първите осем самолета, които платихме авансово по времето на кабинета "Борисов 3", трябва да пристигнат през 2025 година. Така ще имаме общо 16 изтребителя F-16 Block 70.

Вторият етап включва покупката на 8 самолета "Ф-16 Блок 70" с ракети въздух-въздух и въздух-повърхност, друга техника и обучение на екипажите и на наземния състав.

От правителството на САЩ ценовото предложение е, че самолетите и техниката към тях ще ни струват 1 320 769 818 долара. Сумата е прогнозна и е разделена в три проекта, информира БТА.

Първият за придобиване на самолетите, за боеприпаси и наземно обучение на екипажите и персонала, е на стойност 1 292 740 102 долара. Вторият е за управляеми ракети за 24 357 633 долара. Третият проект е за многофункционална система за разпределение на информацията - съвременна тактическа радиосистема на стойност 3 672 083 долара.

В началото на септември от правителството на САЩ е получен нов, преработен проект за международен договор, в който придобиването на ракетите е на стойност 24 357 633 долара, които ще бъдат покрити от американската страна.

При тези условия за 8-те самолета ще са нужни 1 296 412 185 долара без ДДС. Ще са нужни и други разходи - за ДДС, мита и транспортни разходи, които ще се уточнят допълнително, каза министърът.

"Ако не сключим договор за вторите осем самолета, няма да можем да обслужваме първите осем, защото в първия договор отсъстват резервни части и боеприпаси, посочи Димитър Стоянов.

"Половината от парите за самолетите ще се платят преди доставката на бойните машини", каза народният представител Асен Василев. Той предложи в договора да има клауза за отлагане на плащанията при забавяне на доставката на самолетите и техниката. Василев предложи още да поискаме от САЩ част от консумативите и частите на самолетите, както и на боеприпасите, да могат да се произвеждат в България.

Социалистът Румен Гечев предложи да поискаме от САЩ да ни предостави 8-10 самолета F-16, с които да летят нашите пилоти, защото те са забавили произвеждането на поръчаните първи 8 машини F-16. Заради неустойките те трябва да ни подарят осем самолета, каза Гечев. "Ако не могат да изпълнят договора, да ни връщат парите и ние ще си купим самолети от ЕС", предложи още той.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини