Със 100 хил. камиона се е увеличил трафикът между България и Турция за година

Изображение 1 от 2

    Със 100 хил. камиона се е увеличил тежкотоварният трафик между България и Турция в рамките на една година. Това стана ясно при разговорите между министър-председателя по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията на България Христо Алексиев и министъра на транспорта и инфраструктурата на Турция Адил Караисмаилоглу. Двамата разговаряха на граничния пункт "Капъкуле" по теми, свързани с облекчаването на трансграничния трафик.

    Двете страни ще положат усилия за установяването на нова железопътна връзка, която през българска територия да обхване Лесово, Елхово и Ямбол, тъй като прогнозите са увеличаване на трафика на тежкотоварни камиони през турско-българската граница. Железопътният транспорт е почти запълнен и ще трябват алтернативи. Идеята е да се върви към интермодалните превози с железопътния транспорт и качване на тировете на влакови композиции, което да облекчи сухопътните пътища.

    И при тази среща е повдигнат въпроса за ро-ро-превозите и стартиране на фериботната връзка между пристанищата Бургас и Карасу.

    След срещата става ясно, че от началото на следващата година на най-големия сухопътен пункт в страната и външна граница за ЕС „Капитан Андреево“ ще бъдат отворени допълнително още две платна за преминаване на хладилни камиони. Чрез тях се очаква определено разтоварване на трафика.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини