Изслушват министъра на финансите в НС

Депутатите изслушват министъра на финансите Росица Велкова-Желева.

989 милиона лева е преизпълнението в хазната към момента, съобщи министърът на финансите, но по думите ѝ това число "не е повод за оптимизъм", защото винаги към тази дата от годината бюджетът е на излишък.

Ето какви са очакванията за цялата година:

"Планираният дефицит за 2022 година на касова основа, както знаете, е 4,1 процента от брутния вътрешен продукт (БВП). На базата на преизпълнението в приходната част, която очакваме, и реализираната икономия в размер на 1 милиард лева в разходната част, очакваният дефицит е 3,4% от БВП на касова основа. На начислена основа планираният дефицит е 6% от БВП, а очакваният е 5,4% от БВП".

От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова изрази притеснение относно идеята на служебния кабинет да не се увеличават социалните плащания догодина.

Нинова призова дебата за бюджета догодина да не бъде натоварен с предизборни послания и да се случи в парламента, а не чрез контактьори.

"Видяхме, че опитът с контактна група да се направят преговори за съставяне на правителство не доведе до добър резултат. Предложението на г-н Борисов сега път да има контактна група между нас, президента и служебния кабинет, в която да се обсъжда бюджетът за нас е абсолютно неприемливо. Това е парламентът, това по волята на народа са народните представители, това е мястото, където трябва да се приема бюджет."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини