Дело за смърт на родилка поради лекарска грешка се точи повече от 14 години

Дело за смърт на родилка, която е настъпила поради лекарска грешка, продалжило повече от 14 години, засече инспекторатът Инспектората към ВСС. Магистратите са констатирали този факт при проверката на на 117 заявления за компенсация на вреди от бавно правосъдие за периода от 1 юли до 30 септември 2022 г. От тях 70 са основателни, като 23 са по наказателни, а 47 – по граждански, търговски и административни дела.

Досъдебната фаза на процеса за смъртта на родилката е продължила над 9 години, като проверяващите са установили, че тя е в резултат на поведението на разследващите органи и наблюдаващите прокурори. Общо над 4 години разследващите са бездействали, констатират от съдебния Инспекторат.

Делото три пъти е внасяно в съда като в два от случаите съдът е прекратявал съдебното производство и е връщал делото на прокуратурата за отстраняване на допуснати на досъдебната фаза процесуални нарушения, които пък са довели до нарушаване правото на защита на обвиняемите.

Два пъти наблюдаващият прокурор е прекратявал наказателното производство поради липса на достатъчно доказателства за извършено престъпление от общ характер. И в двата случая съдът е отменял прокурорските постановления поради допуснати съществени нарушения на процесуалните правила.

Обстоятелството, че досъдебната фаза на производството е с прекомерна продължителност е коментирано и от първоинстанционния съд при постановяване на присъдата, е видно от описа на Софийски градски съд. При определяне размера на наложеното наказание съдебният състав е приел, че спрямо всеки един от подсъдимите е налице изключително смекчаващо отговорността обстоятелство -изтеклият над 12-годишен период от време от извършването на деянието до постановяването на първоинстанционната присъда, което сочело за драстично нарушение на изискването за провеждане на наказателното производство в разумен срок.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини