ДБ предлага МС до 14 дни да даде проект за военна помощ за Украйна, а до 30 дни - за превъоръжаване на армията ни

Още в първия работен ден на 48-ото Народно събрание "Демократична България" внесе своя проект за решение за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна. С него ДБ предлагат в 14-дневен срок за Министерски съвет да предложи пакет за военна помощ на Украйна - според исканията на украинската страна и възможностите на българската - и 30-дневен за проект за превъоръжаването на българската армия. 

В проекта ДБ настояват и президентът да свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) с парламентарно представените формации, за да се обсъди рамковата позиция на държавата по всички въпроси, свързани с войната срещу Украйна и политиката на Кремъл към ЕС и НАТО.

Според проекторешението на ДБ доставеното въоръжение на Украйна трябва да се замести с военна техника от съюзниците ни в ЕС и НАТО. В документа се предвижда 2% от БВП на България да отиват за разходи за отбрана, както и придобиването на нов военен самолет.

Ако парламентът приеме проекторешението на НС, ще има 14 дни, в които да бъде подготвен пакетът от военна помощ за Украйна и да организира подписването на споразумение за предоставяне на необходимото военно оборудване в съответствие с исканията на украинската страна и българските възможности. 

В проекторешението е заложен и 10-дневен срок за преговори със съюзниците на България за придобиването на нова техника

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини