Кметът ще предложи приспадане на надвзетите такси за смет за 2020 г. от новите сметки

    Кметът на Хасково Станислав Дечев ще внесе докладна до Общинския съвет, в която ще предложи да бъде гласувано приспадане на надвнесените суми за битови отпадъци за 2020 година от физическите и юридическите лица в новите им сметки. Това ще се случи веднага след като от Общинската данъчна служба засекат кой колко има да получава, но категорично ще в най-кратки срокове до края на годината. Градоначалникът обяви това на брифинг, малко след като общинските съветници от БСП Богдан Кирилов и Камен Тодоров, който е председател на общинската партийна структура и заместник-председателят й Ина Вескова критикуваха администрацията за предложеното увеличение преди четири години. Таксите за битови отпадъци в общината за 2020- а година, които в края на 2019 година бяха предложени от администрацията и гласувани от Общинския съвет, бяха с увеличение от 0.5 промила за гражданите и 1 промил за фирмите. Те обаче паднаха на две съдебни инстанции, след обжалване от бизнеса и физически лица. На 3-ти октомври Върховният административен съд се произнесе окончателно, че те не са състоятелни. Това обаче не се отнася за жителите на „Кенана“, кв.“Куба“ и м.Туристическа хижа, уточни кметът и припомни, че увеличението на таксата беше заради по-високите отчисления, които общините внасят по сметка на РИОСВ.

    От БСП днес припомниха, че са били категорично срещу новия размер на таксите и са гласували „против“ вдигането им, както и са предупредили на заседанието на Общинския съвет, че като незаконосъобразни тези такси ще паднат в съда.

    Към момента в съдебна фаза са и таксите на битови отпадъци за 2021 и 2022 година. Решената отпреди две години такса се обжалва от общината пред ВАС, след като беше отменена от Хасковския административен съд. Тази за 2022 година е на първа инстанция и днес стана ясно, че делото по за нея се отлага поради неявяване по здравословни причини на един от жалбоподателите, който е и процесуален представител на останалите оспорващи, и се насрочва за началото на декември.

    Председателят на Общинския съвет Таня Захариева обясни, че проблема с ТБО в Хасково не е изолиран случай, масово падали сметките в съда и на други общини.

    Адвокат Ина Вескова обясни, че в 3-месечен срок, според Административно- процесуалния кодекс, трябва да се уреди реда за връщане на надвзетите суми за ТБО за 2020 година.

    Според прогнозата на социалистите съдбата на делата срещу ТБО за 2021 г. и 2022 г. ще е е аналогична като тази за таксата за 2020 година. Така те изчисляват, че в местния бюджет ще се „отвори дупка“ от 4-5 млн.лв., след като се върне дължимото от надвнесените суми на хората и бизнеса.

    Кметът Станислав Дечев обаче контрира, че това няма да се случи, тъй като надвнесените суми са налични по сметката за отчисленията в Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите -Хасково.

    От местната администрация обясниха, че е възможно връщането на тези суми да стане и чрез подаване на заявления от всеки ощетен, но това би била дълга за администрацията и трудна процедура за много от гражданите.

    „Смятам, че след като през 2019 година аз съм внесъл докладната с предложение за повишението, редно е сега отново аз да предложа на общинските съветници да коригираме това“, посочи кметът.

    Засега няма ясното с точност колко са надвнесените пари. Шефът на Общинската данъчна дирекция Димитър Иванов обаче даде няколко нагледни примера. Собственик на голямо жилище, около 120 квадрата, с гараж във Втора зона около центъра, е надвнесъл сума от порядъка на 20 – 30 лева. Хората с най-масовите жилища-от 70 квадрата, в кварталите „Орфей“ или „Бадема“ например имат да получават около 11 лв. Собствениците на на по-малки апартаменти от порядъка на 5-6 до 7 лева. Сумите при фирмите също не били големи, коментира той.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Iv
      Ivan
      6 -1
      08:51, 6 окт 2022
      Айде "умното" пак се изходи по въпроса. Абе според закона трябва да връщате в определения срок. Какво мотате и отлагате, белким се размине. То е ясно, че излишъка от такса "смет" отива в капиталовите разходи и от там в правилните фирми изпълнители, които после се отблагодаряват. Кой не го знае?
    • 2
      Ал
      Ало
      3 0
      11:02, 6 окт 2022
      А ще предложиш ли за следващата година да се коригират промилите, съгласно решението на съда или пак по старите, пак дела и пак отлагане във времето на връщане на надвзетото! Вероятно не, б-к!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини