Протест срещу президента: ДА на Украйна - НЕ на Радев

Радев не подкрепи декларацията на президентите, защото Украйна не трябвало да влиза в НАТО преди края на войната. В документа обаче не се посочва никакъв срок

Утре пред Президентството е свикан протест под надслов "ДА на Украйна - НЕ на Радев".

Събитието започва в 18:00 ч. То е организирано от БОЕЦ.

"Гражданите и бойците излизаме, за да осъдим позорното решение на президента да не подпише декларацията на своите европейски колеги в подкрепа на заявката и желанието на Украйна за членство в НАТО", заявяват организаторите на протеста.

Те призовават гражданите да носят всякакви червени предмети, стари дрехи и обувки, които да бъдат струпани пред сградата, създавайки "грамадата на позора - символ и паметник на прокремълската, антибългарска, антиукраинска и антиевропейска политика на Румен Радев".

Поводът за протеста е позицията на президента, в която се заявява, че той е против присъединяването на Украйна към НАТО преди да има подписано мирно споразумение с Русия.

Вчера от "Дондуков 2" заявиха, че "решение за присъединяване на Украйна към НАТО трябва да бъде взето едва след изработването на ясни параметри за мирното уреждане на конфликта между Русия и Украйна, които да бъдат приети и приложени и от двете воюващи държави."

В позицията, изпратена до медиите, се посочва още, че приемането на Украйна в Алианса не трябва да води към риск от прякото въвличане на страните от НАТО във войната, както и че Радев подкрепя останалите позиции, съдържащи се в декларацията на президентите на страните членки на НАТО от Централна и Източна Европа.

В текста на документа, подписан от президентите, обаче никъде не се посочва кога Украйна трябва да се присъедини към Алианса.

"Ние не признаваме и никога няма да признаем опитите на Русия да анексира украинска територия. Ние твърдо заставаме зад решението на срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. относно бъдещото членство на Украйна", пише в текста.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини