Купеният вот поскъпнал - 50 до 100 лева за глас

МВР е извършило близо 100 специализирани полицейски операции, свързани с нарушаването на изборните права на гражданите от края на август досега, отчете главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров. Акциите се провеждат с участието и на много други институции и са насочени към превенция на действията на криминалния контингент в страната.

Разкрити са над 550 престъпления, образувани са над 420 досъдебни и бързи производства. Задържани са 446 лица, издирени са 114 души, обявени за общодържавно издирване. Издадени са над 4300 актове за установяване на административно нарушение и близо 1250 предупредителни протокола.

Акцията на полицията срещу търговията с гласове и корпоративния вот вече обхваща цялата страна и ще продължи до 24 часа на 2 октомври.

Цената на един глас расте. Тя е между 50 и 100 лева. Вероятно тенденцията за намаляване на избирателната активност, води до повишаване цената на гласовете. Това каза на брифинг вицепремиерът и вътрешен министър в служебния кабинет Иван Демерджиев във връзка с работата на МВР за обезпечаване на изборния процес.

Той призова българските граждани да излязат да гласуват. "Достатъчно сме свършили, за да потиснем практиките по манипулиране на вота. С малко по-висока избирателна активност, всеки похарчен лев от тези политически сили няма да доведе до никакъв или ще доведе до нищожен ефект", каза министърът.

Демерджиев отбеляза, че сигналите за изборни престъпления на този етап са по-малко от предишни пъти. Те са 250 към момента, като по тях са образувани около 50 досъдебни производства. „Реагираме на всеки сигнал. Не правим разграничение от кого или срещу кого е сигналът, проверяваме ги еднакво внимателно“, добави той. По думите му няма особено рязка промяна в ситуацията от последните избори за това срещу кои политически партии са насочени основните сигнали за изборни нарушения. 

Министърът посочи, че е получен сигнал "от ГЕРБ за купуване на гласове от страна на ДПС".  Заместник главният секретар Станимир Станев обясни, че "за първи път, поне в нашата практика от последните четири избора, имаме такъв сигнал, по който работим активно".

"Очевидно, доверието в МВР е нараснало. И то от всички политически сили, включително от тези, които твърдяха, че са репресирани от МВР", добави Демерджиев. Той коментира, че щом политически партии подават сигнали едни срещу други и вярват, че МВР ще работи, то е възможно целият политически спектър да се довери на работата на полицията.

Във връзка със схемите за купуване на гласове, министър Демерджиев обясни, че има нови практики, които са най-вече по линия на корпоративния вот и са свързани с влияние на граждани от работодатели. Той каза, че в последните дни лавинообразно нарастват сигналите за нарушения. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини