България-Италия тази вечер в общ проект на сцената на Хасково джаз

    За първи път пред голяма публика в родния си град ще се представи тази вечер на сцената в театъра хасковлията Станимир Ламбов. Той е част от участниците в тазгодишното издание на фестивала Хасково джаз.

    Миро, който тръгва в музикалния си път и гради жанров вкус в него от своя първи учител на китарата Димитър Русев-Мутата, тази вечер се завръща като част от фестивала, на който учителят му е организатор вече повече от четвърт век.

    Хасковлията ще представи своя най-нов проект Lamp of(f). Във формацията влизат и двама италианци Руджеро ди Луизи (барабани и перкусии), Габриеле Бертоси (бас).

    Триото е от няколко дни в България и вече свири в два клуба -в София и във Велико Търново част от пиесите в предстоящия му албум.

    Този следобед момчетата от формацията пристигнаха и в родния град на миро -Хасково и споделиха някои от емоциите си при саундчека в театъра.

    Станимир е възпитаник на Националната музикална академия “Панчо Владигеров“ и на консерваторията в Грьонинген, Холандия, от където се познава с Руджеро и Габриеле.

    „Те са мои много добри приятели, като братя сме. Аз много обичам да свиря с тях. На сцената много се забавляваме, все едно сме като деца, които си играят на площадката. Заради факта, че тази вечер сме заедно в моя роден град и публиката на Хасково, ме прави много развълнуван.

    Тримата учихме заедно в консерваторията и към края на този период всеки от нас свиреше в различни проекти. Но имаше химия между нас и това трио, което сме в момента, е факт, благодарение на нея.“, сподели Станимир Ламбов.

    Само след няколко месеца lamp OF(F) ще издадат първия си албум, в който основен автор е Станимир, има и две композиции на Габриеле, включени са и няколко импровизации. Ден след участието им в Хасково джаз излиза и вторият им сингъл от него "Самота ли е или самота? ". Композицията, която изследва различните емоции, които това състояние носи и как хората подхождат към него, музикантите са включили като микс мислите и гласовете на някои от най-близките си приятели. В записът са включени 18 души, които на 16 езика

    „ Това парче се роди като импровизация. В последствие решихме, че ще добавим и някаква друга звукова текстура в него. Изпратихме съобщения до нашите приятели по света с въпроса „Каква според теб е разликата между това да бъдеш самотен и сам?“, те ни върнаха отговор на гласови съобщения, които са включени в парчето“.

    На 29-и септември музикалната програма на сцената на театъра започва с изпълнения на австрийският пианист Мартин Листбарт. Следва участието на Александър Леков трио и представянето на новия албум „Рефлекшънс“. Вечерта ще завърши с изпълнянията на lamp OF(F).

    Във фоайето на театъра е подредена и фото изложбата на Константин Зайков с най-добрите моменти от Хасково джаз 2021.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Не
      Непукиста
      1 0
      09:06, 30 сеп 2022
      Статията я качете 15 мин. преди концерта!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини