Съдят Шакира за данъчни измами в Испания

Колумбийската поп звезда Шакира ще бъде съдена за данъчни измами от съд в Барселона, Испания, съобщи АФП, като се позова на информация от съдебните власти. 

Все още не е насрочена дата за делото.

През юли прокуратурата обяви, че ще иска наказание от над осем години затвор за певицата, обвинена в укриване на 14,5 милиона евро от данъчните власти в периода 2012-2014 г.

Твърди се, че колумбийката е живяла през по-голямата част от времето в Барселона, предвид връзката й със защитника на едноименния испански футболен клуб Жерар Пике. Те имат двама сина. През юни Шакира и Пике съобщиха, че се разделят.

Дълга история за милиони

Шакира загуби последния си шанс да избегне съдебен процес за данъчни измами в Испания през май 2022 година, когато Върховният съд на провинция Барселона отхвърли жалбата на колумбийската певица и потвърди, че има достатъчно доказателства, че тя е измамила испанската данъчна агенция с 14,5 милиона евро. 

Тригодишното разследване срещу Шакира, чието пълно име е Шакира Изабел Мебарак Рипол, приключи миналата година през юли. Съдията установи, че има „достатъчно доказателства“, за да я съди за укриване на 14,5 милиона евро данъци чрез укриване на богатството си чрез мрежа от компании, базирани в данъчни убежища.

Съдията постанови, че между 2012 и 2014 г. певицата е била данъчно пребиваващо лице в Испания и следователно е трябвало да плаща данъците си в страната, което тя не е направила. Шакира постоянно твърди, че през тези години е живяла на Бахамските острови и е посещавала Испания само "спорадично". Но това твърдение беше многократно развенчано от данъчните инспектори, които внимателно разследваха живота на Шакира в Барселона, където тя живееше с футболиста на ФК Барселона Жерар Пике.

Защитата на Шакира подаде жалба, в която посочва, че няма преки доказателства, че Шакира е прекарала „повече от 183 дни в Испания“ през въпросните години. Съгласно испанското законодателство едно лице се счита за данъчно пребиваващо лице, ако е прекарало този брой дни в страната.

Певицата също така твърди, че няма никакви задължения към испанската данъчна служба, но съдът в Барселона отхвърли жалбата. Въпреки че съдът не навлезе в подробности, той установи, че има достатъчно доказателства, които да сочат, че делото трябва да бъде гледано.

Прокуратурата в Барселона чакаше решението на съда, за да представи обвинителния акт срещу Шакира. Певицата е обвинена в три данъчни престъпления и може да лежи в затвора. През май все още имаше време да постигне сделка с прокурорите в последния момент, т.е. да признае обвиненията и да плати глоба вместо да влиза затвора, но защитата на Шакира продължи да твърди, че тя не е извършила престъпление и че ще защитава нейната невинност в съда.

Името на Шакира се появи в Pandora Papers

Шакира е един от най-забележителните клиенти на панамската адвокатска кантора OMC Group. Компаниите, управлявани кантората за световноизвестната певица, са от особено значение, тъй като испанските данъчни власти ги смятат за основни части от структурата, използвана от Шакира, за да избягва плащането на данъци в Испания. Колумбийската певица и автор на песни е посочена като директор на три компании, създадени на Британските Вирджински острови между 1999 и 2002 г.: Light Productions Limited, Light Tours Limited и Titania Management Inc.

Изтеклите документи съдържат файлове с основна информация за компаниите, попълнени през април 2019 г. Според представители на Шакира този документ е използван за прехвърляне на компаниите от OMC към TMS, друг доставчик на офшорни услуги. Последният е обвинен в разпускането на компаниите, беше посочено след публикуването на първите траншове от Pandora Papers на 3 октомври.

Трите компании на името на Шакира вече бяха проучени от испанската данъчна инспекция, която обвинява певицата в измама от 14,5 милиона евро данъци. Около 30 компании, свързани с певицата, са били проверени от испанските данъчни власти и Light Productions е ключът към разследването, според източник на EL PAÍS, свързан с управлението на нейните приходи.

Шакира вече е платила 20 милиона евро в опит да регулира данъчната си ситуация. В делото испанските власти твърдят, че Шакира Изабел Мебарак Рипол, пълното име на певицата, е пребивавала в Испания от 2012 г., докато нейният правен екип възрази, че присъствието на Шакира в страната е било "спорадично" до 2015 г. и че тя е била на Бахамските острови, където притежава имот и следователно не е била задължена да плаща данък върху доходите в испанската система.

Pandora Papers, съвместно разследване, включващо над 600 журналисти от 117 страни, разкри, че десетки знаменитости по света управляват богатствата си чрез офшорни компании. Суперзвезди като Елтън Джон, Ринго Стар и супермоделът Клаудия Шифър също се появяват в разследването, което представлява най-голямото изтичане на поверителни финансови документи в историята. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини