Валя Балканска бе призната за почетен факлоносец на Пробега на мира

За мир в политиката, обединение за добруването на народа и връщане на изконните ценности на българина. За това призоваха от Момчиловци на специална церемония по запалването на факела на мира. Символът бе монтиран и открит в седмицата на мира в парка в центърът  селото. Посланието на него е: „Моята крайна цел е силата на любовта да замени любовта към силата“. Момчиловци се включи в играта на световната хармония и вече е „Цвете на мира“. Нашето послание в този ключов за държавата момент преди парламентарните избори е за мир в политиката, заяви кметът на Момчиловци Сийка Суркова.

Факелът на мира е въплъщение на заложената в човечеството доброта. Той е бил в ръцете на Майка Тереза, Кралица Елизабет II, Нелсън Мандела, Михаил Горбачов, Папа Франциск и др. известни личности. Летял е до космическа станция „Мир“, бил е на връх „Еверест“, в Европейския парламент в Брюксел и в над 150 страни в 7-те континента от 1987 г. насам. На церемонията в Момчиловци към плеядата световни звезди почетени с миротворния символ се присъедини и именитата ни певица с космическия глас Валя Балканска, съпроводена от гайдарят си Петър Янев. От „Пробега на мира“ удостоиха Валя Балканска за почетен факлоносец, заради символа в който се е превърнала, на обединение на нацията, име със световна известност и ценностите на българина, които отстоява.

„Пробегът на мира се превръща в доказателство, че нещата, които ни свързват са много повече от тези, които ни разделят.  Защото с всяко свое действие или избор, ние участваме в намирането на положителни решения за нашите общности и за света, а всеобщият мир, който започва от нас самите, е потребност за цялото човечество. Най-вече днес. Валя Балканска се превърна в емблема, към която всеки би трябвало да се стреми“, каза Суркова.

Смисълът на наградата „Почетен Факлоносец на мира“ е да се насърчават хората, които влагат безкористно талантите и енергията си в служба на каузата на мира, проявите на сила на духа, състрадание и доброта, които помагат за превръщането на нашия свят в единен дом на мир и хармония. По-известни носители на отличието са Карл Люис, архиепископ Дезмънд Туту, Били Джийн Кинг и др., а от България: Николина Чакърдъкова, Даниела Кънева, Йордан Йовчев, Теодосий Спасов, Евгени Иванов, Ивет Горанова и др.

Училището в Момчиловци участва в проявата с 35 рисунки на тема „Мечта за мир“.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини