Смениха шефа на РИОСВ - Хасково, очаква се ТЕЦ-а в Димитровград да заработи от утре

Обновена!

Днес стана ясно, че РИОСВ - Хасково е с нов директор. По непотвърдена информация, ТЕЦ "Марица 3" - Димитровград ще заработи от утре 24.09.2022г. (събота).

Новият шеф на РИОСВ - Хасково е Костадин Гешев, който е бил шеф на инспекцията в Пазарджик от 2014г. Той сяда в стола на досегашния директор Наталия Пачеманова, която е командирована в структурата в Бургас. По наша информация се твърди, че рокадата нямала нищо общо с качеството на въздуха в Димитровград и действията на инспекцията спрямо смятания за основен замърсител ТЕЦ "Марица 3" Димитровград, а с цел укрепване на сруктурите на инспекцията.

Получихме непотвърдена информация, че от утре месната централа ще заработи, а в района се разполагат мобилни лаборатории на ИАОС за следене на качеството на въздуха. Колко ще бъдат мобилните измервателни станции все още не знаем.

Припомняме, че мобилна измервателна станция бе монтирана на 10.09.2022г. - в деня с отчетените от стационарната автоматична измервателна станция АИС Раковски - Димитровград рекордни нива на замърсяване със серен диоксид. Функцията на мобилната станция е да прави паралелни измервания с АИС, за да удостоверят резултатите от нея.

Поопомняме, че преди 2 седмици - на 10 септември 2022г., в Димитровград бяха регистрирани рекордни нива на замърсяване с вредния газ и бяха преминати алармените прагове за средночасови стойности, които достигнаха до над 2 000µg/m3, при максимално допустими 350µg/m3. При преминаването на алармените прагове, населението трябваше да бъде предупредено да се прибере в затворени помещения, но адекватно предупреждение така и не бе направено, и хората в пазарния ден останаха по паркове, градинки, улици и тротоари по време на най-големите замърсявания.

След спирането на ТЕЦ-а в Димитровград, средночасовите нива на SO₂ в града, измервани от АИС се движат средно около 2-3 µg/m3, което над 100 пъти под максимално допустимите. Показваме ви графика и на средноденонощните нива от началото на месеца, като централата не е работила ежедневно, което се вижда и от графиката със замърсяването. Графиката показва ясно как нивото на SO₂ драстичното пада след спирането на ТЕЦ-а на 10.09.2022г.

След рекордното замърсяване на 10.09.2022г., ТЕЦ-ът бе спрян, а на съвместен брифинг служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова и служебният министър на енергетиката Росен Христов заявиха, че централата ще заработи единствено, след като изпълни екологичните предписания на МОСВ. Дали са изпълнени предписанията и какви са те, все още нямаме информация.

Ако информацията за пуска на централата е верен, от утре отново ще следим нивата на опасния SO₂ в града и своевременно ще ви информираме.

За висчко свързано със замърсяването на въздуха в Димитровград може да четете в нашата рубрика Превишаване на допустимите нива на серен диоксид (SO2) в Димитровград, където до момента има

ПС: днес към 14:30ч. малко след пускането на нашия материал комините на ТЕЦ-а са запушили отново, но за кратко!

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини