Политици коментират изказването на Майк Помпео за добив на шистов газ в България

Политическите сили, представени в 47-ото Народно събрание, коментираха изказването на бившия държавен секретар на САЩ Майк Помпео за добив на шистов газ в България.

От "Продължаваме Промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Възраждане" се обявиха против добив на шистов газ в Добруджа. От ГЕРБ напомниха, че има мораториум, наложен от парламента, а от "Демократична България" поискаха неговата отмяна. Според Рамадан Аталай от ДПС най-добре е темата да се отвори в парламента след изборите.

Вчера Майк Помпео, който беше държавен секретар на САЩ в администрацията на Доналд Тръмп, говори на форум за енергетика в София, организиран от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). „Убеден съм, че България трябва и може да играе ключова роля в осигуряването на енергийна независимост на цяла Югоизточна Европа“, каза той. Според Помпео отговорът на проблемите с енергийните доставки не трябва да се търси в чужбина, а тук, включително чрез потенциала за добив на шистов газ.

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" и бивш премиер Кирил Петков реагира, че са против добив на шистов газ в Добруджа. "За разлика от партньорската организация на Борисов - КРИБ, "Продължаваме Промяната" не сме съгласни с бившия държавен секретар на САЩ Майк Помпео за добива на шистов газ на територията на Добруджа", написа снощи Петков във Фейсбук.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза на пресконференция, че има мораториум на парламента за добив на шистов газ. Заместник-председателят на партията Томислав Дончев коментира, че тази дискусия към момента е неуместна. Той обясни, че са "за" продължаване на усилията за добив на конвенционален газ от находищата в Черно море.

Дългогодишният депутат от ДПС Рамадан Аталай коментира за БТА, че трябва да се направи всичко възможно да се проучват всички подземни залежи в България, включително и енергийните. Според него след проучванията трябва да се установят безвредните и безопасни технологии за добив. Аталай посочи, че в момента има мораториум, наложен от НС, за добив на шистов газ, защото технологията, която тогава ни се е предлагала - т.нар. фракинг, не била безопасна, тъй като при нея се използвали опасни химически вещества. Смятам, че е най-добре темата да се отвори в парламента след изборите, за да може да се вземе решение какво трябва да се направи и как да се действа с наложения мораториум и какво трябва да направи България оттук нататък, за да постигне диверсификация, допълни той.

От БСП разпространиха позиция на партията, в която също се обявиха против сондажите за шистов газ в Добруджа. "Ние сме за развиване на собствени енергийни източници в Черно море и категорично против дупчене за шистов газ в земята на златна Добруджа", заявяват от БСП.

Председателят на Парламентарната група на „Има такъв народ“ в 47-ия парламент Тошко Йорданов коментира за БТА, че все още има екологични съмнения относно процеса за добив на шистов газ. Няма достатъчно доказателства за дългосрочната безвредност на този процес, тъй като не се знае дали няма да има негативни последици и ние не сме уверени в безопасността на този процес все още, затова сме против добива на шистов газ в Добруджа, която е житницата на България, заяви Йорданов.

Ивайло Мирчев от "Демократична България" (ДБ), заместник-председател на ПГ на ДБ в предишния парламент, каза за БТА, че е редно 48-ото НС да вземе решение дали да се отмени мораториумът за проучване на шистов газ, тъй като технологиите от времето на неговото налагане досега са се променили и вече не се използват химикали за проучване и добив. Според "Демократична България" минималното, което трябва да се направи, е да се отмени мораториумът, за да се установи дали има залежи от шистов газ у нас, което може да стане само с неговата отмяна.

Позицията на "Възраждане" е категорично против добива на шистов газ, коментира за БТА лидерът на партията Костадин Костадинов. Ние бяхме едни от първите, които се противопоставиха на проектите за добив на шистов газ, конкретно в Добруджа, когато все още "Възраждане" дори не беше получила регистрация като политическа организация, а съществувахме като гражданска организация, посочи той.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини