Значими находки от III – IV век в района на могила Оструша

В навечерието на Празниците в Долината на тракийските царе бяха направени значителни археологически разкрития в района на могила Оструша, информират от Община Казанлък. 

На 30 август т.г. приключи спасителното археологическо проучване на обект от римската епоха, регистриран югозападно от могилата като част от реализацията на проект на общината „Светът на траките” по оперативна програма.  Проучването е осъществено от екип на местния Исторически музей (ИМ) „Искра”, посочват от администрацията.

Регистрирани са 15 археологически структури, като две от тях са постройки със стопански характер.  Основите на зидовете им са от каменна зидария на калова спойка, а във височина са били доизграждани с кирпич или колово - плетена конструкция. Керамичният материал и малкото единични находки позволяват предварително отнасяне на тези структури най-общо към III – IV век.  За складовите и хранилищни функции на едната постройка свидетелства намереният на място голям керамичен хранилищен съд – питос, отбелязват от Община Казанлък. Тези съдове са често срещани в миналото и са използвани за съхранение на жито. Заравяни са в земята, като над повърхността е оставало единствено устието им, покривано с капак.

Питосът от Оструша впечатлява с размерите си, посочват още от администрацията. Той е много добре съхранен, което гарантира възможността за скорошното му експониране.

В изпълнение на предписанията на комисията от Министерство на културата, приемаща завършената работа на обекта, питосът е пренесен в експозиционното пространство на завършващата се защитна постройка на археологическия комплекс в могила Оструша. Предстои научната обработка и публикуването му. 

Екипът на ИМ „Искра” благодари за оказаната помощ на Община Казанлък, ръководството на охранителна фирма „Саламандър” ООД, както на ръководството на оръжейния завод „Арсенал“ АД за решаващата подкрепа и изпратената бригада във финалния етап, допълват от местната администрация.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини