Математика на вота: Как преброяването отвлече изборите

Ще реши ли датата резултата от предсрочните парламентарни избори? Ако изборите бяха малко по-късно, щеше да има прекрояване на броя на мандатите по региони заради излизащите по-късно тази година резултати от новото национално преброяване. Очаква се то да даде още мандати (респ. народни представители) на столицата и да отнеме някои от други райони. Това би променило разпределението в парламента, тъй като столичният вот традиционно се различава от този в много от останалите региони.

Изборите са отвлечени. Самите избори, като се проведат по начина, по който се провеждат през последните 11 години, изкривяват представителността. Това мнение изрази в студиото на „Здравей, България” журналистът от в-к "Капитал" Полина Паунова.  

„А представителност означава – не абсолютен брой депутати, тъй като те винаги са 240 в НС, а означава кой район на България с каква тежест е представен в парламента. Броят на мандатите – тоест кой МИР, колко народни представители избира, зависи според законовите разпоредби, от последното актуално преброяване. От 2011 година, когато беше последното преброяване – мандатите се определят от него”, подчерта тя.

Според последното преброяване, чийто резултатите не могат да се отчетат вече една година, София трябва да има, поне според предварителните преброявания – 52-ма депутати, а не 42-ма, както е било преди.  

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини