Древните хора излезли от горите преди 2 милиона години

Древните хора са излезли от горите и са се преместили в равнините преди около 2 милиона години. До този извод са стигнали учени, работили с образци от грунта и зъби на животни, намерени в местността Канджер в Кения, предаде БТА.

Досега учените не разполагаха с надеждно потвърждение на тази гледна точка, отбеляза Лента.ру, като се позова на PLoS ONE. Смята се, че мигрирането на предците на съвременните хора в равнините територии е изиграло ключова роля в еволюцията на рода Homo.

В частност, именно обитателите на равнините за пръв път са започнали да правят примитивни оръдия на труда в периода от преди 3 до 1,5 милиона години.

Досега обаче липсваха фактически данни, потвърждаващи хипотезата за прехода на хората от горите в откритите пространства.

Сред основните трудности бе липсата на свидетелства, че на територията на Африка в този период от време е имало равнини. Авторите на новото изследване са извършили химичен анализ на образци от почвата и фосили сживотински произход, открити неотдавна в Кения.

Възрастта на артефактите, отнасящи се към т.нар. олдувайска култура, е около два милиона години. Получените от учените резултати показват, че в този период Канджер в действително е бил равнинна местност. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини