ГЕРБ предлагат таван на цените на горивата - 2,70 лв. за литър

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС внесе в деловодството на парламента проекторешение за определяне на пределни цени на моторните горива. Това обяви на брифинг в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС  Десислава Атанасова.

От ГЕРБ предлагат пределна цена за литър гориво от 2,70 лв.  Атанасова уточни, че предложението е за бензин А95, газьол и метан, а предложението за таван на цените да е за периода 1 август 2022 г. до 31 декември 2022 г.

Атанасова обясни, че в предстоящите месеци, когато все още не е ясно, каква ще е цената на другите енергоносители, следва Министерският съвет да реагира, за да облекчи българските граждани и българския бизнес.

Делян Добрев коментира, че има три основни причини за високата инфлация в България – цената на електроенергията, цената на газа и тази на горивата. Добрев бе категоричен, че българският потребител надплаща с един лев за литър гориво, което струва на година 3,5 млрд. лева. Ние предлагаме Народното събрание да задължи Министерския съвет да спре тази кражба и да върне нормалната цена от 2,70 лв. на бензина и дизела, обясни Добрев. Той попита, защо след като България купува руски петрол, който от миналата година не е променял цената си, цените на горивата нараснаха с повече от 1,20 лв. само за последните шест месеца. "Какъв е интересът на правителството да защитава "Лукойл"? Защо твърдят, че когато купуваме руски газ финансираме войната в Украйна, а когато купуваме руски петрол- не финансираме войната в Украйна? - попита Делян Добрев. 

На въпрос, свързан с връчването на втория проучвателен мандат утре от 11:00 часа, Десислава Атанасова посочи: "Нашата парламентарна група взе решение, че няма да излъчва кандидат за министър-председател, както и ще върне веднага проучвателния мандат". Относно консултациите при президента преди връчването на третия проучвателен мандат, тя уточни, че от ГЕРБ-СДС ще участват, когато президентът ги насрочи.

Томислав Дончев коментира въпроса с експертизата на Европейската комисия за снимките на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от резиденция "Бояна", като посочи, че се надява това да е само началото и рано или късно всички лъжи и клевети да бъдат опровергани.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини