Борисов: Най-мащабното купуване на гласове в историята се провежда в парламента

Най-мащабното купуване на гласове в историята се провежда в парламента. Освен пари за отцепници, се предлагат колосални суми да не се влезе на гласуване. Така са се вкопчили в тази власт, че не забелязват какво се случа около тях. Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг във вторник.

„Вчера Европейската комисия намали общата сума на безвъзмездните средства, които ще предостави на България по Плана за възстановяване. Корекцията е 578 млн. евро - над 1 млрд. и 200 - 300 млн. загуба вследствие на промяната. Много са загубите - тази е категорична”, обясни още той.

Борисов критикува управлението, че губи милиарди. „И това ви се струва нормално? Губят се милиарди от некадърност, от безотговорност. Вече даже е безсмислено, че щяха да събират милиарди от кражби и какво ли не. Не само, че не събраха нищо - а точно обратното - продължаваме да губим готовите пари”, добави лидерът на ГЕРБ.

Това се обяснява с „ами, случват се такива неща“, заяви той.

"Продължаваме да губим готовите пари, които благодарение на европейската солидарност имахме", смята лидерът на ГЕРБ.

Борисов посочи, че партията му е помогнала за актуализацията на бюджета. „Този бюджет може да бъде изпълнен само при една консолидирана държава“, отбеляза също той. По думите му е необходимо спокойствие, за да може и икономиката да работи. „Ние в момента само чуваме заклинания и купуване на гласове. Хубаво, ще ги направите 121, ще се продадат, и то на базата на формулировката „принципи“, коментира Борисов. На кои принципи – на принципа на инфлацията, на принципа да ти спрат от Европа с милиарди парите, на принципа да наслагваш свои хора в съдебната система, на принципа горивото да ти отиде на 4 лв., запита той.

Заместник-председателят на ГЕРБ и депутат от парламентарната група на ГЕРБ-СДС Томислав Дончев каза, че инфлацията не засягала само цените в магазините, а се отразявала и на парламентарните мнозинства. Той коментира, че редуцирането на 578 милиона евро по Плана за възстановяване и устойчивост не е най-големият проблем.

Дончев обясни, че при актуализацията на бюджета е предвидено част от разхода за изплащане на пенсии да бъде осигурен от постъпления от Европейската комисия, свързани с Плана. „Това може да е евентуално междинно плащане“, посочи той. Дали ЕК би позволила целеви средства от Плана да бъдат използвани за изплащане на пенсии, запита Дончев.

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев коментира друга мярка, предприета от правителството – за намаленото ДДС на хляба. „Намаленото ДДС не намалява цените, то е подкрепа за дадения сектор“, каза той.

В началото на брифинга Борисов представи данни и от провелите се частични местни избори в някои места, спечелени от кандидат-кметове на ГЕРБ. Сред тях са Нова Загора, кметствата Попович, Секулово, Нова Камена. „В Лиляче, община Враца, е на балотаж с БСП“, обяви той. „Сиреч, виждате, в различни части на България, реалните резултати какви са. И в същото време пред очите на цялата ни демократична общественост и българските медии, докато полицията масово пресира, обикаля, влиза в къщите, изрично да каже, че не трябва да се гласува за ГЕРБ, най-мащабното купуване на гласове в историята се провежда в българския парламент“, твърди Борисов.

По време на брифинга лидерът на ГЕРБ коментира също, че партията му е съдействала или подкрепила кабинета в оставка по външнополитически теми. Една от тях – темата за Република Северна Македония и експулсирането на руските дипломати. „В същото време, мога да кажа, че по най-важните външнополитически теми опозицията им свърши работа“, смята Борисов.

„Аз истински се надявам, че днес, въпреки езика на омразата, въпреки отвратителното поведение, които имат част от хората в Северна Македония, ще се вземе решение и на нашите съседи ще им бъде даден този път. Но този път го проправи опозицията в България - и с Договора за добросъседство, и с решението в парламента. И всички наши евроатлантически партньори го знаят това.

Относно начина, по който се отнесоха с руските дипломати - пак ги подкрепихме в пълния обем“, коментира той.

За РСМ той добави още: "Аз искам да видя тези две нации приятелски, Балканите да се развиват".

По думите на Борисов е нужна повече прозрачност от страна на управляващите. "На България ѝ трябва такова единствено, за да не загуби повече пари", каза още той.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини