Нов успех за Езиковата гимназия на финала на учебната година

За поредна година ученици от Литературен клуб „Добродетели“ на Езиковата гимназия с ръководител Емилия Владева бяха сред финалистите в конкурса „Който спаси човешки живот, спасява цяла вселена“, организиран от Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“. Тази година той бе международен с участието на 170 средношколци от 9 страни.Виктория Пламенова и Мирослав Асенов от 10 клас заеха своето достойно място сред първенците, създали затрогващиисториизаприятелства в страшнитегодининаХолокоста.Така те имаха възможност да бъдат частот Първия международен младежки литературен фестивал „Приятелството – смисъл и спасение“. Програмата на фестивала бе открита със затрогващия филм на проф.Иван Ничев „Българска рапсодия“ и се превърна в едно прекрасно и полезно съчетание от знания, творчество и вълнуващи срещи с писатели, поети и преводачи.

В продължение на четири дни Бургас бе истински международен център на младежкото творчество. Младите автори имаха възможност да се докоснат до процеса на създаване на литературната творба чрез уъркшоп с Георги Бърдаров, както и до богатото и вълнуващо творчество наГеорги Господинов и НедялкоЙорданов.

Незабравими ще останат моментите на откриванетонакнигата-пейка, кояторазказваисториятаналитературнияконкурсна „Алеф”, както и пътуването до остров „Света Анастасия“, съчетано с увлекателен уъркшоп с Кристофър Бъкстон, учител на поетесата Петя Дубарова и преводач на нашите класици Ботев, Вазов, Славейков, Дебелянов, Вапцаров... Творецът с китара успя да накара младата аудитория да запее заедно с него песните на Боб Дилън и Бийтълс.

Поздравления за успехите на Виктория и Мирослав от Литературен клуб „Добродетели“, чиито разкази за съдбата на еврейката Хана и съдбата на Александър Пешев,спасителят на българските евреи, ще намерят място в предстоящия сборник на „Алеф“.

Това съобщиха от ръководството на гимназията.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини