Откриха новия дом на Нефертити

Screenshot от сайта на музея

Първите посетители на берлинския Нов музей ще могат да видят прочутия бюст на Нефертити в събота, 17 октомври. Официално музеят бе открит в петък в присъствието на федералния канцлер Ангела Меркел.

Експозицията включва многобройни папируси и находки от древен Египет. Колекция експонати свидетелства за историята и културата на Стария континент – от палеолита до Средновековието. Голямата гордост на музея и голям проблем е бюстът на Нефертити. Египетските власти смятат, че археолоътг Лудвиг Борхард, който е откривател на склуптората на най-красивото женско лице на всички времена през  1912 год., е изнесъл незаконно находката в Германия през 1913 год. В Берлин пък са убедени, че сделката е лагална и са готови да отстояват тази позиция.

Сградата, разрушена през Втората световна война е рeконструирана от британския архитект Дейвид Чиперфилд.  Пробно музеят бе отворен за два дни през март 2009 год, и тогава той е бил посетен от 35 хиляди берлинчани. 212 млн.евро е струвала реконструкцията, а общата площ е 8 хил.кв.метра.

Новият музей е паметник на културата и архитектурата на 19 век, защитен от ЮНЕСКО.

И накрая, щом сте прочели всичко дотук, искаме да ви пратим на виртуална разходка в музея, струва си.

http://www.neues-museum.de/nm/index.html?r=vestibuel

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини