Заков за ултиматума на Митрофанова: Чашата преля, трябва да има уважение

"Изгонването на руските дипломати е логично, когато няма уважение се стига до подобни стъпки", заяви в "Денят започва" министърът на отбраната Драгомир Заков.

По думите му трябва да се търсят начини, по които руската държава да продължи да бъде представлявана в България по начин, който зачита достойнството, териториалната цялост и суверенитета на България.

"За да се стигне до толкова крайна мярка, причините са комплексни - предполагам, че ДАНС има достатъчно данни за дейността на тези дипломати или технически служители на територията на България, има открито неуважение към България. Руското ръководство, когато разглежда дали да закрие мисията или не, трябва да вземе решение дали това трябва да бъде ръководителят на руската мисия в България и да изпрати човек, който ще се отнася с уважение към българския народ. Основното решение е в Москва, как да бъде представлявана Русия в България", допълни Драгомир Заков.

Според него трябва да бъде проведен диалог между институциите по темата.

"Трябва да бъде свикан Министерският съвет. На България ѝ е необходима стабилност. Предсрочни избори преди зимата с евентуален продължителен служебен кабинет до пролетта, без парламент, би било пагубно за България. Не е разговаряно с мен за поста премиер", отбеляза военният министър.

"Причината е комплексна. Ясно казано - чашата преля, трябва да има уважение, реципрочност и равнопоставеност в отношенията."

Драгомир Заков заяви, че трябва да има "уважение към българския народ, Българската държава и българската земя". Тези принципи, по думите му, открито не се спазват от руския посланик Елеонора Митрофанова, а откакто се е сменил съставът на руската дипломатическа мисия тенденциите ескалират.

Затова и за решението на българското правителство причината е "комплексна, но се базира на открито неуважение спрямо България като тенденция от идването на настоящия представител" и "Трябва да се проявява съответното уважение, независимо каква е политиката на българското правителство", настоя Заков.

Самият той като дипломат призна, че не веднъж е усещал неуважението и високомерното отношение към България от страна на руската дипломация.

"Ние трябва да запазим и нашето достойнство като държава." "Трябва да се намери начин руската държава да бъде представлявана у нас, но като зачита достойнството и териториалната цялост на държавата ни", настоя Драгомир Заков.

Скамейката на руската дипломатическа служба е дълга. по негова информация, каза Заков

На въпрос как трябва в момента да се действа, Драгомир Заков посочи, че трябва да има диалог и единодействие между институциите в България. Може би да се събере и да се вземе решение на Министерско съвет. 

Това, което е необходимо в момента на България, е устойчивост и стабилност. Рисковано е да се правят предсрочни избори, тъй като рискуваме още едно изоставане, при едно служебно правителство.

С Драгомир Заков не е разговаряно да замести Кирил Петков начело на второто правителство, за което днес ПП ще получи мандат. "Аз съм поканен от премиера като експерт по сигурността и отбраната. Ще продължа да правя това, което мога и правя за България." Заков обаче бе категоричен, че няма политически планове към момента и не са му предлагани места в листи за предстоящите предсрочни избори.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини