Уникални документи и изображения показва „Държавен архив“ - Перник

Eкспозиция от изображения на особено ценни и уникални документи, съхранявани в системата на държавните архиви в България представя днес „Държавен архив“ - Перник, съобщиха от институцията.

На 29 постерни винила са разположени знакови документи и снимки от националноосвободителните борби и изграждането на българската държавност.

Могат да бъдат видени Попгладичовият препис на „История Славянобългарска“ от 1809 г., снимки и писма на Васил Левски и Стефан Стамболов, решението на Първото велико народно събрание за избиране на Александър Батенберг за княз на България, Търновската конституция от 16 април 1879 г., Сребърната конституция от 1911 г., както и тази от най-новата ни история – от 1991 г., и Държавният печат от 1879 г.

Особено интересни са част от дневника на Ботевата чета, воден от Йордан Кършовски в Плоещ, Румъния на 26 октомври 1876 г. и дневника на Кършовски, главен писар на четата на Панайот Хитов, воден в периода 28 април-25 август 1867 г., диарбекирските спомени на поп Минчо Кръстев от 1874 г.,  писмо от Гоце Делчев до неговия съратник Никола Александров и др.

Акцент на изложбата са особено ценни документи, съхранявани в Държавен архив – Перник, които поради статута си са на специален режим на съхранение. В научно и справочно обръщение са техните дигитални копия.

В Международния ден на архивите  част от тези документи могат да бъдат видени в оригинал.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини