Хасковските зрелостници с резултат под средния за страната на матурата по БЕЛ

Зрелостниците от Хасковска област, макар и с малко, са под средния за страната резултат, реализиран на първата задължителна матура по Български език и литература тази година. Добър 4,05 е средната оценка на задължителния държавен зрелостен изпит. Зрелостниците са получили средно 52,77 точки от общо 100. 12-класниците от Хасково са реализирали общ резултата -46.01 точки.

Усредненият резултат на втората задължителна матура по профилиращ предмет е 62 т. и отговаря на оценка добър 4,48. общият резултата в Хасково от второто ДЗИ е 59,36 точки.

Коментарите на експертите са, че по-високият успех на втория изпит е очакван, тъй като на матурата по български език и литература задължително се явяват всички зрелостници , а втората и с избираем профилиращ предмет.

Коментирайки резултатите от матурите за 12 клас тази сутрин, министърът на образованието акад.Николай Денков подчерта, че те не трябва да се сравняват с тези от предходни години, понеже са различни по формат и по различна програма.

Министърът коментира, че в крайна сметка на зрелостните изпити са се справили мотивираните ученици и тези, които учат и зная.

От думите му обаче стана ясно, че категорично учебните програми в българското образование имат нужда от промяна.

До 30-ти юни в Министерството очакват експертни доклади по темата, а в набелязването на проблемите в комисиите участват и действащи преподаватели.

По повод дискусията за промяна в старта на учебната година у нас, министър Денков потвърди, че предстоящата ще започне на 15-ти септември.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (6)

  • 1
    По
    Порчо
    24 -12
    13:38, 8 юни 2022
    Не само в Хасковско, а и в цяла България качеството на образованието е обратно пропорционално на нарастването на учителските заплати!
    • Гр
      Гражданин
      10 -1
      16:22, 8 юни 2022
      Не само на учителските заплати, но и на претенциите на зрелостниците и на техните родители! Кой да вика и брои до 12 по улиците. "Иху, иху после тихо!" Ха ха ха
    • Ви
      Виктория
      10 -2
      18:22, 8 юни 2022
      Ех,тези учителски заплати, голямо мъчение и огромен ТРЪН в очите на хората. Увеличение, увеличение, колко да е увеличението...а дечицата невинни, пълни със знания, а ощетени заради учителските заплати.
    • Ве
      Вероника
      7 -4
      21:22, 8 юни 2022
      Ех, тези учителски заплати. Голям проблем на обществото, трън в очите,а колко са реално повече е друг въпрос. Учениците не им се учи, не им се занимава,други неща ги интересуват. А после учителят виновен и неговата заплата. Спрете вече с тези глупости.
  • 2
    Де
    Деградация
    8 -4
    22:20, 8 юни 2022
    Учителите преподават,каквото има в учебниците!
    Друг е въпроса колко им се учи на учениците!
    За слабите оценки не са виновни само учителите,най вече учениците и техните родители.Не виждате ли децата 15-18 години вина имат родителите
  • 3
    32
    321
    11 0
    08:52, 9 юни 2022
    Важното е,че могат да броят от 1 до 12! А и местата за ВИШУ са повече от зрелостниците.За какво да се притесняват?
Последни новини