"Вашингтон пост" спечели "Пулицър" за обществени заслуги, Ройтерс - за фотография

Американското издание "Вашингтон пост" спечели наградата "Пулицър" за обществени заслуги за отразяването на обсадата на Капитолия на САЩ от поддръжниците на бившия президент Доналд Тръмп, а Ройтерс спечели в категорията тематична фотография за отразяването на пандемията от коронавируса в Индия, предаде Ройтерс.

Администраторката на наградите "Пулицър" Марджори Милър обяви, че журналистите на Украйна са получили специална награда за техните "кураж, издръжливост и отдаденост" при отразяването на руската инвазия.

Годишните награди "Пулицър" са най-престижните отличия за журнализъм в САЩ, отбелязва Ройтерс. Част от екипа фотографи на агенцията, спечелил наградата за тематична фотография е Даниш Сидики, който беше убит миналия юли в Афганистан.

Весник "Маями херълд" спечели отличието за актуална новина за отразяването на срутването на висока жилищна сграда, при което загинаха 98 души.

"Ню Йорк таймс" спечели три отличия: едно за национална журналистика за отразяването на полицейски пътни проверки, завършили с фатален край; друго за международна журналистика за разследване на грешките на САЩ в тяхната въздушна война в Близкия изток; и трето за критичката Саламиша Тилет за нейните статии за расата в изкуството и културата. Освен това репортерката от "Ню Йорк таймс" Андрея Елиът спечели награда "Пулицър" в категорията обща нехудожествена литература за книгата ѝ "Невидимо дете: бедност, оцеляване и надежда в един американски град", която започва да бъде публикувана през 2013 г. във вестника.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини