Петков: Енергетиката се използва като оръжие

„Виждаме едностранни нарушения на договори от „Газпром“, добави той

Виждаме безпрецедентна война в Украйна, която коства много човешки животи. Виждаме и как енергетиката се използва като оръжие. Това е толкова очевидно, защото има едностранни нарушения на договори от „Газпром“. Това каза премиерът Кирил Петков на срещата, посветена на енергийната сигурност, която се провежда в София.  

„Единственият начин, по който можем да компенсираме тези негативни развития, е да се обединим. И да осъзнаем, че диверсификацията, оптимизацията и всички други възможности за синергия помежду ни са налице“, уточни министър-председателят.

Той подчерта, че новите терминали за газ, които се изграждат, както и новите интерконектори позволяват да има нова енергийна карта и възможности за диверсификация.

Според енергийния министър Александър Николов трудните времена показват „какви приятели имаш и кои приятели са наистина добри“. Той благодаря на всички, които са се отзовали на днешната среща.  

„Заради продължаващата война в Украйна и поведението на Русия, работата ни беше временно спряна. Следващата зима не е толкова далеч. Необходимостите са пред нас и следва да се действа“, коментира Николов.

 

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ba
    Barba nera
    0 0
    12:17, 5 май 2022
    А другото оръжие в ръцете на Митрофанова и проекта на генерал Решетников и Румен Радев.

Още новини

Последни новини